kovárna

Jednopatrová zděná stavba s arkádou na přední straně. Hladce omítaná stavba na vysoké pískovcové podezdívce. Dispozice: štítová orientace, patrová s malou vstupní pavláčkou. Typ: klasicistní stavba z doby kolem roku 1800. Vnější popis: střecha sedlová, krytina - červené pálené tašky, podezdívka - vysoká pískovcová. V přední průčelní stěně s klenbou, vytvářející podsíň. Nad klenbou v pruhu lístkový motiv. Barevnost omítky - na pilířích růžovo - červená (jako světlejší tzv. červená zem), v pruhu pod římsou a nad pilíři světle modrá (šmolka), zbytek bílý. Dveře - vstupní do kovárny v přízemí: jednokřídlé, kované s pískovcovým ostěním, zprava od štítového průčelí vchod zpřístupněn z dřevěné pavláčky, svisle bedněné s rovnými sloupky z trámků s pásky - přístup po dřevěných schodech. Pavláčka kryta stříškou (krytina taškami). 1 dveře jednokřídlé, svisle bedněné s pískovcovým ostěním, pod pavláčkou v přízemí 2 dveře: 1 dřevěné, jednokřídlé, s vnitřní profilací do sedmi obdélníků, s pískovcovým ostěním, 1 dřevěné jednokřídlé, svisle bedněné (obojí v podezdívce). Průčelní stěna: v přízemí jedno okno dvoukřídlé, vpředu s mříží, kolem pískovcové ostění, v prvním patře tři okna dvoukřídlá s jednou vodorovnou příčkou, nad nimi římsička s krytinou cihlových tašek, v půdní části dvě menší okna dvoukřídlá s jednou vodorovnou příčkou, kolem profilace štuková a ve štítě kovářská symbolika. Zprava od průčelní stěny (bok): v patře tři okna dvoukřídlá s jednou vodorovnou příčkou. Zleva od průčelní stěny: jedny dvoukřídlé bez příček s kamennou podokenní římsou, dvě dvoukřídlá s jednou vodorovnou příčkou (všechna v prvním patře). Zadní štítové průčelí: ve štítu kruhové půdní okénko bez skla, v prvním patře okno dvoukřídlé se dvěma vodorovnými příčkami, nahozeno omítkou s barvou do žluta, podezdívka pískovcová. Bez oplocení, vzadu za objektem malá zahrádka s laťkovým plotem.