venkovský dům

Venkovská usedlost je situována v dolní části osady u komunikace ve směru Stará Paka - Karlov po levé straně. Objekt vystavěn na nižší kamenné podezdívce s průběžným chodníkem po okapové (východní) straně). Roubený objekt se vstupem od komunikace dřevěnými dveřmi, roubené obvodové stěny staženy kleštinami, nároží objektu se svisle bedněnými prkny. Průčelní lomenice orientována k jižní straně o čtyřech polích, bednění štítu provedeno svisle a sedlovitě kladenými prkny s přelištováním spár a průběžnými řezbářsky opracovanými vodorovnými latěmi, lomenice předsazená před průčelní stěnu. Vrchní pole lomenice se dvěma obdélnými vizíry, prostřední pole se dvěma prosvětlovacími okénky. Nosné stropní trámy s tesařsky opracovaným zhlavím trámů. Světnice v průčelní se třemi okenními osami s dřevěnými křídly, profilovanými dřevěnými parapety se šambránami, okna dělena do šesti polí. Okapová strana s identickými okny, na prostřední ose vstup do objektu. Zděný přístavek do dvorní části. Krov sedlové střechy s pokládkou cementových tašek uchycených na latích.