venkovský dům

Neoplocená roubená chalupa pod státní silnicí. Typ: dům severovýchodních Čech, roubený přízemní s pavlačí na vstupní okapové straně. Patrně chlévního typu. Popis vnější: střecha sedlová, krytina šindel, roubení - trámy natřené na hnědo, olíčení spár bílé, podezdívka - vysoká, z pískovcových kvádrů, zápraží - částečně tvořeno dřevěnou podlahou pavlače, u sklepa pískovcová. Dveře - vstupní z pavlače: jednokřídlé, dřevěné s dřevěným ostěním a profilací do 4 obdélníků, nad nimi světlík se svislými příčkami, rozdělující sklo do 4 tabulek, na konci pavlače 1 dveře dřevěné, jednokřídlé, svisle bedněné (přístup na půdu). Ve vysoké podezdívce z pískovce 1 dveře dřevěné, svisle bedněné s pískovcovým ostěním a v něm datem 1840 (sklep).Od průčelní štítové stěny zprava 1 dveře jednokřídlé, dřevěné, s vnitřní profilací do 4 stojatých obdélníků, s dřevěným ostěním. Okna - ve štítové průčelní stěně 3 dvoukřídlá se dvěma vodorovnými příčkami, dřevěnou profilovanou podokenní římsou, dřevěným ostěním kolem oken. Zleva od štítového průčelí 2 okna jako v průčelí, u pavlače 1 menší okénko dvoukřídlé bez příček, kolem dřevěné bednění. Ve sklepní pískovcové části 1 malé okénko obdélníkové s pískovcovým ostěním. Štít (lomenice): šindelový jehlancový kabřinec a pod ním záklop, vlastní lomenice rozdělena do 3 pásem. Horní do 4 polí, od sebe oddělených svislou trojitou vějířovanou lištou, klasovité deštění v polích. Obloučkové podřímsí. Střední pole (pásmo): rozděleno do 3 polí - ve středovém 2 okénka bez příček, jednokřídlová s bedněním kolem, svislé deštění. Střed od postranních polí oddělen pilastry s geometrizující řezbou, v postranních polích šikmé deštění. Profilované obloučkové podřímsí. Dolní pásmo: rozděleno do šesti polí, od sebe oddělených širšími pilastry s geometrizující řezbou, v polích klasovité deštění. Podřímsí. Zadní lomenice: šindelový jehlancový kabřinec, rozdělení do 2 pásem: horní do dvou polí, v každém po jednom čtvercovém okénku bez skel, klasovité deštění. Dolní pásmo: v něm dvě obdélníková okénka s dřevěným bedněním kolem a zevnitř zaklopena svislým bedněním s možností otevření (pro ukládání sena), v poli svislé bednění s olištováním. V přízemí pokračuje dále také svislé bednění (části domku-stodola). Pavlač: dřevěná bedněná - nutná vzhledem k velké svažitostí terénu, přístup na ni po dvanácti dřevěných schodech a je bedněná, v okapové vstupní stěně s 2 profilovanými sloupky. Začíná u dveří a končí na konci objektu bedněnými dveřmi na půdu.