Fričovo muzeum

Objekt Fričova muzea je vystavěn na obdélném půdorysu, pohledově uplatněný od V - strany (z parku), s dvěma předsazenými segmentovými pískovcovými schodišťovými rameny. Drobná stavba vyrovnávající na soklu svažitost terénu od Z - strany (Komenského ulice) nepravidelnými pískovcovými bloky s pojivem cementové mazaniny. Boční strany stavby členěny v ploše s lizénami s vpadlými rámci, lizény uplatněny taktéž v nároží objektu. Průčelí stavby s portikem, zakončeným trojúhelným frontonem (letop.1904), pod římsou nápis FRIČOVO MUZEUM. Portikus vynesen čtyřmi toskánskými sloupy s mírnou entazí, od vstupních dvoukřídlých dřevěných dveří (část. prosklených) sbíhají dvě ramena pískovcových schodišť (v počtu 11 ks), zábradlí schodišťových ramen plná, kamenná. U paty schodišť dvě dvojice sloupů zakončené patkami a vázami. Průčelní trakt opět členěn lisenovými rámci, v každém křídle vsazeny dvě pamětní desky (Obětem války /1914-1918). Střešní plochý zvlněný štít je v ploše rozčleněn římsami a lizénami, na soklících zdoben pískovcovými jehlanci. Boční křídla objektu (od S strany) s vyrovnávající kamennou podezdívkou, vstupními dveřmi, stěny hladké s lizénovými rámci. Od Komenského ul. stavba o třech křídlech, prostřední křídlo mírně vystupuje z líce stavby, zdobeno štítovým převýšením. Boční křídla se zvýšenou korunovou římsou. Štít a římsy zdobeny pískovcovými jehlanci a čučky na nízkých soklících. Stěny hladké, s lizénovými rámci.