ohradní zeď s branami

Z části omítaná ohradní zeď obíhá kolem hřbitova obklopujícího kostel sv. Prokopa na téměř kruhovém půdorysu. Vyzděna je z hrubě otloukaných lomových kusů kvádrového charakteru a kryta plochými pískovcovými deskami. Z jihu a ze severu brány (jižní větší) ohraničené hranolovými sloupky z pravidelnějších a jemněji opracovaných pískovcových kvádrů. Sloupky kryty nízkými jehlancovitými pískovcovými deskami, výplně tvoří jednoduchá železná vrata ze svisle kladených tyčí s hroty. V severní části zdi sekundárně zazděn pískovcový náhrobník Petra Stráníka z Kopidlna a na Střevači z roku1580, ve vpadlé ploše ve vysokém reliéfu znak Stráníků z Kopidlna (?), kolem v zapušťeném nápisovém poli obíhá reliéfní nápis ve fraktuře, text nápisu: “Letha Panie 1580 v pátek po sv. Jiljí umřel jset urozený Pan Petr Straník z Kopidlna a na Střevači a tuto jest pochován. Pane Bože rač se smilovat nad jeho duší”. Druhý náhrobník zazděn západně od jižní branky.