krucifix

Za obcí na návrší v prostoru obklopeném vzrostlými lipami je umístěn kamenný kříž. Výškově dvakrát odstupňovaný sokl je usazen na dvoustupňovou základnu čtvercového půdorysu. Na spodní části dvouúrovňové krychlové patici je na čelní straně osazena mramorová deska se sekaným nápisem ve znění: “Zbožná vzpomínka po 500 letech na ty, kteří v těchto místech, nebo blízkém okolí padli v boji mezi knížetem Jindřichem, synem Jiřího z Poděbrad a uherským králem Matyášem Corvinem dne 2. listopadu 1469 Odpočívejte v pokoji - po boji! 3. listopadu 1969. Lide můj, co jsem ti učinil, pověz mi. “ Ze soklu vyrůstá přibližně hranolový dřík, doplněný po stranách volutami a ve vrcholu zakončen profilovanou římsou ve středu segmentově vypnutou. Na čelní straně je umístěn mělký reliéf celofigurové postavy Bolestné Panny Marie. Nad římsou na nízké podnoži s profilací je vlastní těleso kříže s korpusem Krista. Tělo je mírně prověšeno s podklesnutými koleny, hlavou skloněnou k pravému rameni a hmotou bederní roušky uvázané v uzel na levém boku. Dvoje závěsy volně splývají podél levého boku a za tělem. Na horním konci svislého břevna je nápisová blána s písmeny I N / R I. Na zadní ploše dříku je vysekán nápis ve znění: “Věnuje ke cti a chvále Boží ANNA BILAVČÍKOVÁ L.P.1928.” rozměry: sokl cca 0,8 . 0,6 m , výška cca 3 m materiál: kámen - pískovec, mramor