hotel Morava

Rohový řadový koncový patrový dům s převýšeným horním patrem na jihovýchodní straně náměstí, propojený se sousedním domem č.38. Na přední dům navazuje patrové dvorní křídlo s pavlačí, dvůr se na jihovýchodní straně uzavírá patrovým zadním křídlem /bývalý špýchar a konírny/ paralelním s ulicí Kostelní. Na jihozápadní straně do uličky naproti domu č. 43 je ohrazen zdí a vjezdem. Ve dvoře buňka „impako“, přiléhající k bývalému špýcharu. Přední dům má dispoziční jádro na principu šířkového dvoutraktu, za nímž jsou do dvora připojeny další dva podélné trakty /dvorní se schodištěm do patra/. Původní dispozice je v obou zadních traktech znepřehledněna přestavbami kuchyňského zázemí. Na vstup z náměstí navazuje hloubkově orientovaná krátká chodba, po jejíchž obou stranách leží hostinské místnosti. Schodiště do patra trojramenné na čtvercovém půdorysu se středním zrcadlem s horním osvětlením. V patře velký převýšený sál /na výšku obou oken patra v uličním průčelí/, zaujímající hloubku obou předních traktů. Na přední dům navazující dvorní křídlo je jednotraktové, s pokoji v patře přístupnými z pavlače, která obíhá i dvorní průčelí křídla zadního. Zadní křídlo při ulici Kostelní má střední hloubkový průjezd. Vedle něj jsou v prodloužení dvorního křídla bývalé stáje a na opačné straně menší předělená místnost se schody do patra. Hlavní průčelí do náměstí trojosé, vodorovně členěné soklem, kordonovou římsou, oddělující patro, a hranolovou korunní římsou se zubořezem. Atikový nástavec členěný pilířky na tři části, boční s kuželkovým zábradlím, střední s plnou výplní s nápisem L.P. 1905. Přízemí je bosované, má střední ustupující klenutý vstup, po jeho stranách dělená původní trojdílná okna se segmentovými záklenky /resp. stlačenými oblouky/. Vstupní dveře – dřevěné částečně prosklené s nadsvětlíkem půlkruhovým odděleným lištou s nápisem restaurace – jsou přístupné z úrovně náměstí po šesti schodech. Nad vstupními dveřmi balkon ve výšce mezi kordonovou římsou a parapetem oken zábradlí – kryto panelem s nápisem Morava. Na pilířcích zábradlí koule. Patro s rustikou. Okna v patře pozdně novorenesanční trojdílná dělená, po stranách s pilastry s kompozitními hlavicemi, nad okny přímé římsy nesené svislými konzolami a propojené plochým páskem, průběžná parapetní římsa, v parapetních výplních tři štítky po stranách s akantovými listy. Po stranách nadokenní římsy koule. Nad okny v nadpraží nízké obdélné výplně. Nad „nadokenní“ římsou horní díl oken – trojdílná okna se segmentovými zákleny v olištované šambráně s uchy. Mezi okny a po jejich stranách štíty v obdélných rámech s profilovanými římsami, kolem štítů spuštěné ratolesti vavřínové. Boční průčelí uliční má po levé stran+ předstupující dvojosý rizalit stejně členěný jako hlavní průčelí včetně atikového nástavce, který pokračuje nad celým bočním průčelím – je členěn pilířky, má formu kuželkového zábradlí. Ustupující pravá část je trojosá, v přízemí s bosáží, v patře s rustikou; má okna dvoukřídlová, dělená do kříže. V přízemí okna půlkruhově zaklenutá, v patře s rovným nadpražím v pravoúhlých olištovaných šambránách. Mají přímé nadokenní římsy na svislých volutových konzolách s obdélnými výplněmi v suprafenestrách. Průběžná parapetní římsa s obdélnými parapetními výplněmi, mezi nimi obdélné geometrizované panely, stejné jako na hlavním průčelí. Nad okny oddělené kordonovou římsou okna podstřešní, která jsou segmentově zaklenuta v olištovaných šambránách s uchy a závěsky s přímými parapetními římsami. Profilovaná korunní římsa se zubořezem. Na boční průčelí při ulici navazuje starší vjezdová pilířová brána, z níž zachovám levý sloupek krytý stříškou, je zčásti zazděna bílými cihlami a jsou v ní osazena plechová vrata, po pravé straně pokračuje rovná hradní zeď a štítové průčelí zadního patrového křídla. Toto je hladké, po pravé straně v přízemí se vstupními ustupujícími dveřmi s nadsvětlíkem s rovným nadpražím, typovými dřevěnými částečně prosklenými, v patře nalevo dvě sklobetonová okénka, ve štítě čtvercový otvor. Uliční průčelí zadního patrového křídla je hladké s profilovanou korunní římsou, trojosé, v přízemí s malým okénkem, úzkým dvoukřídlovým, vjezdovými plechovými vraty s rovným nadpražím a obdobnými dalšími dvěma dvoukřídlovými okny v zešikmeném ostění. V patře tři trojdílná typová okna. Po pravé straně přístavek garáže /za č. 38/ Dvorní průčelí hotelu má zachováno jedno starší dvoukřídlové okno. V přízemí okénka záchodků a plechový parazitní přístavek. Pravá část: zcela změněno členění, znehodnoceno novými propojujícími dveřmi na pavlač, otvorem se sklobetonovou výplní, nad ní dvoukřídlové okno, pod ní v přízemí vstupní dvoukřídlové dřevěné dveře s nadsvětlíkem. Průčelí patrového dvorního křídla se staršími typovými trojdílnými okny a vstupní dveře v patře, pavlač má kovové zábradlí se svislým členěním, podepřena trubkovými sloupky. ona v přízemí kryta přístavkem a plotem z vlnitého plechu. Dvorní průčelí zadního patrového křídla v přízemí s otevřeným klenutým vjezdem, po jeho pravé straně přístavek záchodků. V patře okno trojdílné a dřevěné typové vstupní dveře se sklobetonovým nadsvětlíkem. Pavlač s kovovým zábradlím. Střecha valbová s hřebenem rovnoběžným s uličním průčelím, kryté pálenou krytinou, doplněná sedlovými. Ve hřebeni po stranách makovice s korouhvičkami, hřeben mezi nimi zdůrazněn kovovým ozdobným „zábradlím“. Zadní patrové křídlo má střechu sedlovou s hřebenem paralelním s uličním průčelím, krytá bobrovkou. Sklepy pod předním domem ve větší části se segmentovanými klenbami do traverz, jeden s klasicistní valenou klenbou s osou klenby kolmou k dvornímu průčelí. V přízemí z náměstí vstupní chodba s hloubkově orientovanou klasicistní valenou klenbou. V obou restauračních místnostech jsou v přízemí kazetové stropy. Vestavěná schodiště v hotelu trojramenná s kovovým zábradlím z roku 1905, schodiště je shora osvětleno světlíkem /prosklená plocha střechy, pod ní prosklení vodorovné na úrovni stropní konstrukce/. Převýšený velký sál v patře má strop se štukovými zrcadly dělený průvlaky. Zadní křídlo má do ulice vjezd se segmentovým záklenkem z ulice krytý plechovými vraty. Průjezd je zaklenut valenou klasicistní klenbou s osou kolmou k uličnímu průčelí a úzkým polem podélné valené segmentové klenby při uličním průčelí. Bývalé stáje mají tři pole klasicistní pruské klenby na širokých stlačených pasech a směrem ke dvornímu křídlu jedno pole klenby valené segmentové s osou kolmou k dvornímu průčelí. V jednotlivých polích v bočních stěnách dvojice kamenných žlabů mušlovitého tvaru s hladkým dnem v nikách s konchou.