provozní budova

Vlastní monumentální hala, pod kterou se nalézá podzemní klenutý prostor pro lapač písku, byla zastřešena lomenými ocelovými vazníky. Symetricky po obou stranách budovy byly umístěny komíny se zdobnými hlavicemi, z nichž jeden byl určen pro odvod spalin od kotlů a druhý pro odvětrání podzemí. Na stěnách haly nad lapačem písku je několikrát vyznačena maximální nosnost podlahy (klenby lapače písku): 400 kg/m2. Na fasádách byl proveden dekor používající střídání hladkých světle omítaných ploch v kombinaci s cihelným zdivem. Vstupy byly zdůrazněny kamenným ostěním, stejně jako sokly. Pro zaklenutí okenních a dveřních otvorů bylo použito sladěného střídání oblouků, segmentů i rovných nadpraží. Na severní fasádě bylo použito eliptických okének. Zřejmě nejzajímavějším prostorem je klenuté podzemí. Klenby v celé stavbě jsou provedeny z ostře pálených režných cihel a prostupy jsou ukončovány oblými tvarovkami. Při zaklenutí největšího prostoru, tj. lapače písku, jehož rozměry jsou úctyhodné (12x28m), a do kterého ústí stoky A, B, C, bylo použito zploštělé klenby, která přechází v konchy ustupujícími římsami. Vyústění stok, které jsou vyklenuté, je rovněž zakončeno oblými tvarovkami. Při levé stoce označené A a v přilehlém prostoru bylo umístěno původně vodní kolo, které roztáčelo ventilátor. Toto zařízení nebylo však dlouho v provozu, neboť ventilační komín měl přirozený tah a tak bylo soustrojí demontováno v době první republiky. Prosvětlení lapače bylo zajišťováno kruhovými nadsvětlíky provedenými ze sklobetonu, které ústily do nadzemního prostoru haly. V přízemí budovy nad lapačem písku byla vybudována přes všechna patra administrativní budovy hala, jejíž účel je nejasný.