pomník rodiny Winklerovy

Jedná se o pomník rodiny Winklerovy, který byl původně umístěn na hřbitově v Mařaticích. Do Smetanových sadů byl přenesen v roce 1935. Na elipsovité jednostupňové základně oválný sokl nahoře i dole ořímsovaný. Stěny soklu členěny kanelováním. Na přední i zadní straně soklu obdélné pravoúhlé rámy a nápisy dnes špatně čitelnými. Boční strany zdobeny vavřínovými festony. Sokl ukončen vylomenou profilovanou timsou, na ni kanelovaná podnož elipsovitého tvaru s empirovou vázou s festony, uzavřenou do půlkruhu tvarovaným víkem. Po levé straně vázy stojí chlapecká postava s bederní rouškou kolem boku. Pravá volná noha pokrčena. Pravá ruka opřena loktem o vázu, hlava skloněna v dlani. Levice před tělem drží hořící pochodeň před pravou nohou plamenem dolů. Materiál : piskovec, litina. Na pomníku je vytesán dnes již skoro nečitelný nápis německo - český. Laner.....deu Vaterlieb Ach u schnellu sind su