špýchar

Na západní straně uzavírá dvůr bývalé selské usedlosti patrový špýchar. Jedná se o nevelkou patrovou obdélnou stavbu se sedlovou střechou, orientovanou svým podélným východním průčelím do dvora usedlosti. Přízemí je vyzděno z lomového kamene a cihel, v zadní podélné stěně je částečně zapuštěné do svahu. Přízemní prostor je zastropen trámovým stropem a otevírá se k jihu a východu vraty a sloužil pravděpodobně jako kůlna. Dřevěné patro je v jižní části roubené, v severní části jsou stěny tvořeny sloupkovou konstrukcí s vnějším svislým prkenným obedněním. Jednoduchá pavlač na dvorní východní straně spojuje patro s dvorem pomocí dřevěných žebříkových schodů. Z pavlače se vstupuje do středu dispozice patra pěkným dřevěným portálkem v roubené stěně a poté v levé jižní části interiéru je dochována část roubené příčky a dřevěného portálku do bývalé komory. Dle pozůstatků roubených příček bývala tato jižní část patra rozdělena na dvě nestejně velké místnosti. K východu do dvora roubený prostor osvětlují vnější dvoukřídlá, ven otvíravá šestitabulková okna, s vyřezávanou masivní parapetní vnější římsou a vnitřními prkennými špaletami. Podobný okenní otvor se nachází (již bez okenních křídel) ve stěně do jižního štítového průčelí, doprovázen menším (zaslepeným) větracím otvorem, který se opakuje také v západní roubené stěně bývalé komory. Severní část patra je volný prostor vymezený sloupkovými stěnami (hrázděná konstrukce bez vyzdívek výplní) s vnějším deštěním, doplněná ze statických důvodů dodatečně dřevěnými vnitřními sloupky s vaznicí. Tento skladový prostor se otvírá do severní štítové stěny dveřním otvorem. Strop celého patra je trámový s prkenným záklopem. Krov špýcharu je jednoduchý hambalkový se třemi středovými sloupky, probíhajícími až ke hřebeni střechy, zavětrovaný u bednění štítů v osové rovině trámkovými pásky, ve spojích jsou užity dřevěné kolíky. Podlahu tvoří hliněná mazanina, krytinou jsou betonové bobrovky (před pol. 20. stol).