vila

Volně stojící patrová vila se zvýšenou úrovní přízemí ve východní části areálu DYAS při ulici Veselské. Přibližně čtvercový půdorys se symetrickými rizality na severní straně, kde předstupuje před průčelí terasa. Na jižní straně uprostřed rizalit schodiště. Vstup na západní straně s navazující vestibulovou chodbou s jednoramenným schodištěm, za ní ústřední schodišťová hala s trojramenným schodištěm do patra. Na něj kolmo navazuje střední chodba, z níž je přístupná střední místnost propojená s terasou na severní straně (s níž jsou propojeny další dvě symetrické místnosti) a dvě místnosti na východní a západní straně této chodby. Průčelí mají v přízemí vysoký sokl, v něm okna sklepa se segmentovými šambránami. Přízemí s pásovou rustikou. Patro odděleno profilovanou kordonovou římsou, hladké, po stranách bosované nároží. Okna vysoká dvoukřídlová dělená do kříže, v pravoúhlých olištovaných šambránách s uchy s klenákem v nadpraží. Přímé parapetní římsy na konzolách. V patře mají i přímou profilovanou nadokenní římsu a vykrajované parapetní výplně. Pod střechou profilovaná římsa. Vstupní boční průčelí západní má po levé straně rizalit, s vnějším jednoramenným podélným schodištěm na úroveň zvýšeného přízemí. Schodiště má zbytek litinového zábradlí s asymetrickými kuželkami s florálními motivy. Pod schodišťovou podestou je vstup do sklepa s dřevěnými panelovanými dveřmi s rovným nadpražím, lemovanými pravoúhlou šambránou. Nad nimi na úrovni přízemí původní otvor vstupních dveří, v němž je osazeno okno v pravoúhlé olištované šambráně odpovídající dveřím, nalevo od něj další okna v pravoúhlé olištované šambráně s uchy s klenákem v nadpraží a přímou parapetní římsou na konzolách. Místo okna napravo osazeny dveře nové se sklobetonovým nadsvětlíkem, které narušily původní šambránu. Nad schodištěm původní pultová stříška kovové konstrukce, prosklená. V patře v rizalitu jedno vysoké čtyřdílné okno v pravoúhlé olištované šambráně s uchy s klenákem v nadpraží. Přímá parapetní římsa, pod ní vykrajovaná parapetní výplň. Nad oknem okřídlený segmentový fronton. Rizalit završen lichoběžným štítem odděleným profilovanou římsou. V něm obdélné nízké dvoukřídlové okno s pravoúhlou profilovanou šambránou a přímou parapetní profilovanou římsou. Střecha přetažená před štít na dřevěných vyřezávaných konzolách. Zdobený hambalek. Ustupující část napravo od tohoto rizalitu je čtyřosá, v přízemí se vstupem do vily. Vstupní historizující novorenesanční dveře částečně prosklené s velmi převýšeným nadsvětlíkem, s mřížemi s florálními motivy. Jsou v pravoúhlé šambráně olištované. Nad nimi na konzolách v kovových s rozvilinovými pravky stříška nízká skleněná, sedlová, s čelem zdobeným florálními motivy a akroteriem ve vrcholu. Hlavní podélné průčelí severní (dnes obrácené k vlečce) je symetrické se středním rizalitem, před nímž je představena zvýšená terasa, na niž vede oboustranné jednoramenné schodiště. v patře jí odpovídá balkon vynášený kanelovanými sloupy, nesoucími kladí. V přízemí i patře balustrované zábradlí. Strop pod terasou patra je kazetovaný s vpadlými poli lemovanými pravoúhlými ořímsovanými zrcadly. Vlastní průčelí vily má části po stranách středního rizalitu dvojosé, s mělkým nárožním rizalitem jednoosým. Je v přízemí bezokenní, v patře pouze půlkruhová nika zaklenutá konchou lemovaná pilíři, s profilovanou archivoltou s klenákem ve vrcholu, nesoucím profilovanou římsu. Pod nikou parapetní římsa s parapetní výplní stejnou jako u oken. V nice váza s girlandami. Střední rizalit má v přízemí čtyřdílné panelované vstupní dveře dřevěné s nadsvětlíkem s rovným nadpražím. V patře má okno čtyřdílné stejné jako na výše popsaném rizalitu. Rizalit završen lichoběžným štítem, odděleným profilovanou římsou. Ve štítě nízké dvoukřídlové okno v pravoúhlé olištované šambráně. Střecha štítu přetažena před líc průčelí, vynášena profilovanými dřevěnými konzolami. Boční průčelí směrem východním je obdobné jako již popsané vstupní průčelí. Členěno pouze okny. V patře rizalitu s balkonem s litinovým zábradlím. Balkon nesen konzolami s kruhovými terčovými motivy. Zadní jižní symetrické průčelí má ve středu schodišťový rizalit, v přízemí bezokenní, v patře okno nahrazeno sklobetonovou výplní. Postranní ustupující části jsou trojosé. Má střechu valbovou, doplněnou sedlovými, přetaženými před štíty rizalitů. Vstupní vestibul s jednoramenným schodištěm. Je členěn pilastry s profilovanou římsou oddělujícím pravoúhlé na stěnách obdélné panely. Trojramenné schodiště do patra s litinovým zábradlím s asymetrickými kuželkami s florálními motivy. Nevhodný olejový nátěr. V patře místnost s terasou přibližně čtvercového půdorysu má kazetový strop historizující náročně zdobený řezbami s trámy na volutových dřevěných konzolách. Ve středu kruhový motiv se závěsem pro lustr. Z této místnosti vedou symetricky dvoje původní vysoké dvoukřídlové dveře se dřevěnými zárubněmi s vlysem s profilovanou římsou na konzolách. Sousední místnost po levé – západní straně má rovněž dřevěný vyřezávaný trámový kazetový strop a dřevěné obložení stěn do výše parapetu. Tři podélné trámy na dřevěných konzolách s maskarony. Strop obíhá dřevěná profilovaná římsa. V obou těchto místnostech intarzované parkety. Místnost v patře, v níž je umístěna ředitelna, má štukový strop se zrcadlem s novorokokovými motivy, mušlemi a rozvilinami, po nímž obíhá profilovaná římsa. Bohatě zdobené štukové stropy s florálními, zoomorfními a historizujícími eklektickými motivy i v dalších místnostech přízemí a patra. Dochována většina původních dveří s nevhodným olejovým nátěrem.