kostel sv. Markéty

Izolovaný, orientovaný kostel z cihelného zdiva, na území bývalého kláštera. Barokní rozměrná trojlodní bazilika s presbytářem uzavřeným polygonálně uvnitř, pravoúhle vně a obklopený ochozem obdélně navazujícím souvisle na boční lodi s tribunami, dvojice věží v západním průčelí. Kostel je omítnut měkkou vápennou omítkou, architektonické články z pískovce. Exteriér: Západní průčelí: trojosé, završené trojúhelníkovým štítem, je členěno lizénovými rámci a dvojicemi pilastrů s toskánskými hlavicemi vysokého řádu. Na střední ose v přízemí kamenný portál s uchy, kapkami, rozetami v rozích a římsou, s rozeklanou supraportou a nad ním 2 sdružená okna pravoúhlá se segmentovými záklenky, nad nimi v nice soška sv. Markéty, 1. a 3. osa patří čtyřpatrovým věžím, v přízemí obdélné okno s kamenným ostěním, v patře obdélné okno bez ostění. Mezi 1. a 2. patrem je vyložená římsa profilovaná, oplechovaná. 2., 3. a 4. patro - obdélná okna se štukovými šambránami v lizénovém rámci, pokračují pilastry. Pod střechou probíhá fabionová římsa. Sakristie přízemí na pravé straně přiléhající k rohu kostela, má na západní fasádě s lisénovým rámcem a obdélným oknem s kamenným ostěním. Jižní průčelí: 1. osa - čtyřpatrová věž, dole přiléhá přízemní sakristie: lisénový rámec, trojúhelný štít, nad sakristií vyčnívající patra věže - viz západní průčelí. Boční loď - 6 lizénových rámců, 2. 4. a 6. osa - čtvercová okna, původní obdélná větší s kamenným ostěním (stopy ve fasádě), hl. loď vystupuje nad pultovou střechu bočních lodí, má pětiosou fasádu s pětisegmentovými okénky, pod střechou profilovaná římsa. Východní průčelí: trojosé, s třemi lizenovými rámci s pilastry, římsou střešní, na 2. ose čtyři obdélníková okénka (zmenšená - původně tři větší okna v patře a dvě v přízemí na 1. a 3. ose). Severní průčelí: viz jižní (bez sakristie). Střecha: nad hlavní lodí je sedlová, boční lodi mají střechu pultovou. Věže jehlancové střechy s makovicí a křížem. Krytina eternit.