měšťanský dům U ryby

Městský dům čp. 59 "U ryby" se nachází v sousedství domu čp. 58 a tvoří střed S strany náměstí. Jde o jednopatrový zděný dům obdélného půdorysu s předstupujícím rizalitem ve střední ose, který je omítnutý v barvě načervenalého okru, plastické reliéfní rámce oken a tympanon rizalitu v tmavším odstínu. Přízemí je tvořeno arkádovým loubím o 3 obloucích s křížovou klenbou o 3 polích. Oblouky spočívají na předstupujícím obvodovém soklu a jsou završeny ozdobnými klenáky ve vrcholech. Na 4 pilířích je neseno bohatě zdobené průčelí. Fasáda je pročleněna profilovanou římsou, v 1. patře je prolomeno 7 obdélných oken (po stranách po 2, v rizalitu 3). Okna v rizalitu jsou rámována šambránami, ve vrcholech s mohutnými klenáky, přesahujícími do hlavní římsy. Postranní okna jsou rámována barokně zprohýbanými šambránami se střapci a rostlinnými festony. Jednotlivá pole oken jsou oddělena hladkými lizénovými rámci a po stranách ohraničena nárožními pilíři. Rizalit je ukončen trojúhelníkovým štítem s atikou a kamennými sochami Panny Marie, sv. Floriána a sv. Bartoloměje. Pod okny rizalitu jsou umístěné 3 obdélné rámy s reliéfní výzdobou - uprostřed domovní znamení Modrý kapr, po stranách výjevy z vinobraní a honby. V polích kolem postranních oken jsou plasticky vyobrazeny výjevy z Illiady a Odyssey, dále Čtvero ročních dob. V tympanonu štítu rizalitu jsou umístěné sluneční hodiny a po stranách Chronos s andílky. Střecha objektu je sedlová, krytá eternitem. Předmětem ochrany je dům čp. 59 a vymezený pozemek.