venkovský dům

Dům volně stojící v zástavbě uprostřed obce, štítově orientovaný ke komunikaci, zčásti zděný, přízemní, střecha sedlová, pokrytá eternitem, nad vjezdem do kůlny pultová stříška. V zadní části za chlévem stodola s půdou na seno. Štítová stěna tříosá, okna dvoudílná, čtyřtabulková, lícová, kolem dřevěné rámy s řezbářskou dekorací, dřevěné parapety. Štít slezského typu, ve střední části svisle bedněný, v úhlech klasovitě, vrchní část mírně předsazena a bedněna střechovitě, řezbářsky zdobené záklopové prkno. Bednění překryto latěmi, nové, respektuje původní. Ve štítu malá dvoudílná obdélná okénka na výšku, kolem řezbářsky zdobený rám, pod vrcholem štítu dvě malá větrací okénka. Dvorní okapová stěna v přední části roubená, v roubené části tři dvoudílná čtyřtabulková okénka do světnice, s dřevěným řezbářsky zdobeným rámem, dřevěné parapety. V úrovni síně a dále objekt zděný. Ve zděné části vstup do síně, vstupní dveře z 1. pol. 20. století, vedle vstupu malé obdélné okénko na výšku, segmentově klenuté, v kamenném ostění. Dále dvě dvoudílná čtyřtabulková okénka do kuchyně. V zadní části dvoukřídlá bedněná vrata do kůlny se vstupními dvířky. Kůlna s nárožními zděnými pilíři, prostor mezi pilíři v zadní okapové stěně vyplněn vodorovnými trámy, zadní štít je pokryt asfaltovou lepenkou. V zadní okapové stěně dvoudílné čtyřtabulkové okno do světnice. Ve střední ose budovy na úrovni síně vystupuje v zadní okapové stěně sedlově zastřešený zděný přístavek komory, štítová stěna přístavku o třech okenních osách, okna dvoudílná, čtyřtabulková, štít svisle bedněný (bednění nové, kryté latěmi). Za přístavkem dvě obdélná okénka do chléva (koupelny). V okapové stěně přístavku směrem ke komunikaci dvě dvoudílná čtyřtabulková okna. Roubená část natřena, trámy červenohnědé barvy, výplně bíle, zděná část hrubě omítnuta, natřena na bílo, přístavek omítnut hladce.