lázeňský dům

Lázeňský dům je vystavěný na obdélném půdorysu pod náměstím po pravé straně ve směru Svoboda nad Úpou. Od místní cesty vedoucí z náměstí od JZ strany je přízemí vyzděno, vyrovnává svažitost terénu s břehem od komunikace. V přízemí pět okenních os, které jsou osazeny v líci omítky, uprostřed dveře s pravoúhlým vstupním ostěním, dveře jsou dvoukřídlé, opatřené jednoduchými kazetami. Kamenný sokl částečně k pravému okapnímu nároží, průběžná římsa odděluje přízemí a 1. NP, kordonová římsa probíhá okolo stavby a je vynesena na konzolkách stropních trámů. Okna přízemí na okapové JZ straně obdélná, dělena do kříže. První NP s vyzděným nárožím k levé straně, okenní osy souměrné, okna v 1. NP obdélná v dřevěných rámech, dělena do osmi tabulek, okna 2. NP úzká, segmentově zakončená, ve vrcholu s dřevěnou kružbou. Od silnice (severní strany) je přistavěna k objektu vstupní předsíňka obdélného půdorysu, kryta sedlovou střechou. Okna objektu identická, olištována jednoduchými šambránami, ve 2. NP přímé nadokenní římsy, které jsou podpírány řezbářsky upravenými konzolami. Vodorovný obklad stěn dřevěnými prkny je rytmicky zdoben svislými latěmi a ondřejskými kříži. Vstupní dveře od severní strany (od komunikace) úzké, dvoukřídlé, dřevěné, zdobené kazetami, v nadpraží segmentově zakončeny, nad dveřmi s plnou výplní a kružbou, dveřní rám s širší plochou lištou po obvodu. Štíty identické (v ose SZ - JV), bedněné svislými prkny s přelištováním spar, spodní okraj s obloučkovým zakončením, ve štítech sdružená obdélní okna zakončená sedlovým tvarem v horní části. Krov sedlové střechy bedněn, krytinou beton. taška uchycená na latích.