lázeňský dům Kolonáda

Objekt čp. 4 postaven po levé straně komunikace (ze směru od Svobody n. Úpou) uprostřed lázeňského centrálního areálu, naproti Lázeňskému domu. Půdorys objektu úzkého, protáhlého obdélníka, sklepní prostory využity pro provozní zázemí. Průčelní okapová strana s orientací k SV straně s velkými termálními okny, rytmicky řazenými ve 2., 3.. a 4. ose (počet oken 7, 5, 7 ks), dělena do devíti polí, s oplechovanými parapety. Pětiosé průčelí objektu, třetí osa s předsazeným polygonálním pětiúhelníkem, krytým zrcadlovou klenbou, nad kterou je vyzdvižen dominantní segmentový plochý štít, zdobený štukovou geometrickou výzdobou s terči, stuhami a spirálami, po obvodu s páskovým dekorem. Objekt po levé a pravé straně ukončen dvojicí kvádrových těles s kalotovými stříškami, uprostřed s polygonálním pětiúhelníkovým tělesem s obdélnými okny a oplechovanými parapety. Okna postranních kvádrových těles čtvercová, dělena do šesti polí s vrchní ventilací. Výrazný fabion s odsazením, zdoben svislými štukovými pásky v geometrickém řazení. Krov objektu kolonády s valenou segmentovou klenbou. Ploché štíty ve 3. ose objektu s krovem valené klenby, ve vrcholu s kvádrovým tělesem ventilace. Fasáda světlé barvy s geometricky řazenými štukovými prvky vystupujícími z líce fasády (páskový liniový dekor s terči, zvlněné stuhy, čabraky, knoflíky). Severní okapová strana bez polygonálního pětiúhelníku ve 3. ose, se stejným počtem termálních oken jako u SV strany, segmentový plochý štít ve 3. ose. Umírněná štuková výzdoba poplatná neuplatněné pohledové straně objektu.