venkovský dům

Přízemní roubené stavení samostatně stojící v zahradě, v centru města, jediná zachovaná památka lidové architektury města. Střecha sedlová, krytá lepenkou. Na vstupní podélné straně přesah nad zápražím s viditelnými zhlavími trámů. Okna jsou všude lícová dvoukřídlá, šestitabulková, s jednoduchou dřevěnou šambránou. Štítové průčelí je trojosé, lehce předsazený štít je v horní části bedněn klasovitě a olištováním a dvěma kvadrilobickými větráčky, v dolní ze svisle překládaných prken, se dvěma menšími šestitabulkovými okny. zadní štít i stěna objektu jsou svisle bedněny z překládaných prken, s jizvou po odstraněném přístěnku. Ve štítu 2 šestitabulková okna a ve vrcholu 1 čtyřtabulkové. Podélné vstupní průčelí, obrácené ze svahu, kam je umístěna nevelká předzahrádka, má zhruba uprostřed vstup a po jeho obou stranách 3 okenní osy. Vstup v dřevěné zárubni s náznakem římsy a segmentovým, paprsčitě členěným nadsvětlíkem, dveře dvoukřídlé, výplňové, ve špaletě. K levé straně průčelí na konci zápraží přistavěn zřejmě záchod, svisle obedněný s jedním oknem. Na podélné straně do svahu vede krátké kolmé křidélko seníkového vikýře a vlevo od něj zastřešení dřevníku. Komín cihelný.