kostel sv. Mikuláše

Orientovaná stavba kostela sv. Mikuláše stojí přibližně uprostřed hřbitova vymezeného ohradní zdí. Kostel svým stavebním typem náleží k románským jednolodním tribunovým kostelům, v tomto případě se čtvercovou lodí (kterou na západě téměř z poloviny zabírá tribuna)a polygonálním (pětibokým) presbytářem na V. Střecha lodi je stanová, ukončená bedněnou hranolovou zvoničkou se stanovou stříškou s makovičkou. Střecha lodi kostela i střecha presbytáře (kopírující jeho půdorys) je krytá šindelem. Románské kvádrové zdivo s pečlivě tesaných kvádrů vyrůstá z profilované (kolem patek polosloupků) zalamované trnože, která obíhá celou stavbu. Loď kostela je členěna profilovanými lizénami, které na S průčelí při Z straně vymezují bohatý románský ústupkový portál (viz identifikační foto). Nad portálem římsa (zdobená obloučkovým vlyse, zubořezem a palmetami) a kruhové okno s vloženým čtyřlistem v bohatě profilovaném ostění. Presbytář je na nárožích zdoben polosloupky (s atickými patkami s drápky a ornamentálně zdobenými kubickými hlavicemi), které jsou flankovány profilovanými štíhlými lizénami spojenými v podřímsí obloučkovými vlysy se zubořezem a palmetami. Presbytář je osvětlen 3 půlkruhově ukončenými špaletovými okny (hrana jejich ostění je členěna výžlabkem, kolem okenní tabulky je vložen prut). Obdobného typu jsou i okna osvětlující loď kostela, vždy po jednom ze S a J strany.