sýpka

Barokní třípodlažní mohutná sýpka byla součástí panského hospodářského dvora. Stavba je na mohutné kamenné podezdívce, která vyrovnává terén, zejména nad bývalým mlýnem, datovaný rokem 1604. zděný plášť má na průčelích okénka ve třech vrstvách a ve třech svislých osách. Okapové stěny mají 12 okenních os. Pod nynější fasádou pláště, je patrná starší vrstava, nečleněná pilastry, ale barevně (červené ostění okének a mazipatrové římsy, které se o půl šířky rozcházejí s dnešními omítkovými pilastry. Pod malováním byl podklad haldký, bílý. Sedlová střecha je kryta taškami a je vetknutá do štítů, které ji výrazně převyšují a vytváří hlavní architektonické články. Štíty se skládají ze třech polí, oddělenými zprohýbanými římsami. Nejvyšší pole tvoří trojúhelník s kruhovým okénkem. Střední pole je dole postranách ukončeno volutami a má uprostřed zaklenuté okno. Po stranách na sloupcích a na vrcholu štítu jsou kamenné vázy. Součástí řešení interiérů - skladovacích hal - jsou podpěrné dubové sloupy, nesoucí průvlaky. V přízemí je celá řada sloupů, zdobně tvarovaná. Významným detailem je kování hlavních dveří, které je ukázkou kovářské práce z 18. století. ( popis Štěpán 1988)