pomník B. Smetany

Pomník stojí volně v JZ koutě zahrady myslivny. Materiálem díla je pískovec v přirozeném šedožluté barvě, podstavec je žulový. Základnu pomníku tvoří široký mohutný podstavec o půdorysu dvoutřetinového oválu, složený z velkých hrubě opracovaných žulových bloků. Do čelní J strany podstavce je vloženo široké krátké jednoramenné přímočaré schodiště, vedoucí k vlastnímu pomníku. Pomník sestává z 2 částí - vzadu je mírně vysunuta segmentově prohnutá stěna s 5 reliéfními poli a vpředu vpravo volně stojí postava skladatele. Socha spočívá na samostatném úzkém hranolovém podstavci. Představuje muže zralého věku, natočeného k levé straně a nakloněného výrazně dopředu. Muž je oblečen do kabátce sahajícího po kolena a dlouhého vrchního pláště přehozeného přes ramena. Hlava s dlouhými sčesanými vlasy a krátkým plnovousem je nepokrytá. Ruce překřížené vpředu před tělem, drží okraje pláště. Pravá ruka svírá svitek papíru. Zadní segmentově prohnutá stěna je rozdělena do 5 polí tvaru výškového obdélníku, v nichž jsou reliéfně vytesány figurální výjevy - scény ze Smetanových oper. Reliéfy nahoře lemuje majuskulní nápis (Bílkovým charakteristickým lomeným písmem): SVĚTLÉ PAMÁTCE BEDŘICHA SMETANY A JEHO DÍLA 1. pole zleva - zřejmě Braniboři v Čechách 2. pole - snad Dalibor 3. pole - Libuše 4. pole - postava starého pěvce s lyrou 5. pole - snad tvůrce s Múzou reliéfní řadu lemuje nahoře majuskulní reliéfní nápis, podaný charakteristickým Bílkovým lomeným písmem: SVĚTLÉ PAMÁTCE BEDŘICHA SMETANY A JEHO DÍLA Vlevo dole pod 1. Reliéfem nápis stejným písmem: JEHO VĚRNÉ VYPRAVOVÁNÍ / SLADKOST PÍSNĚ / A RUCH ZPĚVOHER