socha sv. Václava

Pískovcová socha sv. Václava se nachází v SZ koutě areálu, při býv. schodišti, vedoucím ke kostelu. Základnu díla tvoří hranolový podstavec na čtvercovém půdorysu, zakončený výžlabkem a oblounem. Hranoloý sokl, který navazuje výše, má rozšířenou spodní část a dřík pročleněný nárožními lisénami. Ve stěnách jsou rytá obdélná zrcadla s vykrajovanými rohy. Sokl je zakončen římsovou hlavicí se skosenými rohy. Socha sv. Václava stojí na deskovém plintu a je zobrazena téměř frontálně v kontrapostním postoji. Váha těla světce spočívá na jeho pravé noze, levá noha se opírá o nízký podstavec a je pokrčena v koleni. Sv. Václav pův. držel v levé ruce kopí s korouhví, pravou rukou se opíral o štít. Světec je oděn v tradiční šat a na hlavě, obracející se lehce k pohledově pravé straně, má knížecí korunu.