socha sv. Jana Nepomuckého

Na konci protáhlé přibližně obdélné návsi za můstkem přes potok je umístěna barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Socha z jemnozrnného pískovce je umístěna na podestě o dvou schodišťových stupních s nosy. Na ní je umístěna odstupňovaná podnož se spodní trnoží s rozšířeným stupněm se splávkem a krychlovou nástavbou na třech stranách pročleněnou sekaným rámem tvaru kvadrilobu. Na čelní straně je rám doplněn majuskulním nápisem v ploše vytaženým červenou hlinkou ve znění:” S IOANES NEPOMUCEN ANO1746”. Na dvouúrovňovou podnož navazuje střední v průřezu ustupující hranolová část, na čelní straně s mělkým reliéfem erbovní kartuše tvaru srdce s přikrývadly v podobě rozvilin a v klenotu s helmem. Boční stěny jsou pročleněny mělkým rytým vpadlým polem tvaru kvadrilobu a na zadní straně je vysekán letopočet 1746. Sokl je zakončen profilovanou římsou se splávkem. Na nízké čtvercové podnoži je umístěna vlastní socha světce klasického ikonografického pojetí v trojdílném kanovnickém oděvu s biretem a hvězdnou gloriolou na hlavě. Výrazný kontrapost s vahou na pravé noze a vytlačeným kolenem levé nohy se odráží v esovitém prohnutí horní poloviny těla s vysunutím levého ramene. V náručí svírá krucufix s korpusem Krista, opřený o předloktí levice a pravicí přidržován za patu svislého břevna. Pohled je směřován s předklonem hlavy ke kříži. materiál: kámen - pískovec rozměry: sokl cca 1,5 . 1,5 m, výška cca 2,5 m