krucifix

Za obcí při okraji komunikace mezí Chomýží a Hlinskem obklopen dvojicí vzrostlých lip stojí kamenný pamětní kříž. Výškově odstupňovaná architektura kříže je umístěna na jednostupňovou podestu. Trojstupňová soklová část je tvořena trnoží se splávkem ve vrcholu. Navazující dřík s konvexním vypnutím spodní čtvrtiny hmoty hranolu, je na čelní straně pročleněn rytým rámem v ploše a segmentového vypnutí horního a dolního břevna. Dráha linie, zvýrazněná černí, je v ploše doplněna majuskulním textem ve znění: “ PAWEL PRVSENOWSKI 1762 “. Sokl je zakončen profilovanou deskovou římsou, na niž dosedá hranolový k vrcholu se zúžující dřík na třech stranách pročleněn sekanými rámy v dráze zvýrazněné uhlovou černí. Na vrcholovou deskovou hlavici je usazeno vlastní těleso kříže s jetelovým zakončením ramen a v křížení s korpusem Krista. Tělo s pažemi téměř v přímce a mírně pokrčených nohou. Bederní rouška s diagonálně pravidelně vedenými řasami záhybů je upevněna v uzel s jedním závěsem na levém boku. Hlava skloněna v předklonu k pravému rameni. materiál: kámen - pískovec rozměry: sokl 1,5 .1,5 m, výška 3,5 m