měšťanský dům

Výrazně exponovaný jednoposchoďový dům, situovaný v jihozápadním nároží Velkého náměstí. Trojosé hlavní průčelí je v přízemí otevřeno trojicí klenebních polí loubí s vaůenými klenbami na výsečích s otevřením do ulice Jánské. V průčelí jsou přesdsazeny tři přízední zkosené pilíře, na hlavě kryté pálenou taškou. Úroveň přízemí je dále členěna na střed umístěným původním průjezdem s kamenným ostěním s konzolkami a segmentovým završením a po stranách dvojicí sdružených pravoúhlých oken v pravoúhlém kamenném ostění s vloženou kovanou provlékanou mříží diagonální osnovy. Pohledově pravá strana je osazena novodobým pravoúhlým proskleným výkladcem s pravoúhlým vchodem do provozovny restaurace. Fasáda v prvním patře je členěna lineární rustikou s přízedními plochými lizénovými rámy , vymezenými přízedními pilastry s iónskými hlavicemi ve dvojicích mezi sdruženými okny tří os. Pravoúhlé okenní otvory jsou osazeny dřevěnými dvoukřídlými kastlovými okny čtyřdílné osnovy s pevným poutcem. Převažující horizontalitu členění podporuje uplatnění kordonové lišty a podokapní profilované římsy, nesoucí nízkou sedlovou střechu, na boční straně do ulice Křížkovského zvalbenou. Dispozice je určována centrálně umístěnou chodbou, původně průjezdem s přiléhajícími postranními prostorami, převážně valeného zaklenutí. Pozdější stavební úpravy doplnily organismus domu o vložené schodiště a přeřešené místnosti prvního patra, převážně plochostropé. V prostorách podsklepení objektu se dochovalo částečně kamenné zaklenutí kamennou valenou klenbou. V prostorách příléhající dvora v zadní části objektu připojeno křídlo s plochostropým zaklenutím místností novodobého charakteru.