měšťanský dům

Dvoupatrový dům na dlouhé stavební parcele na exponovaném místě v sousedství městské radnice, uplatňující se pohledově k nejvýraznějším dominantám MPR Kroměříž v prostoru Velkého náměstí. Celkově trojkřídlý dům s dvouosou hlavní fasádou o sdružených pravoúhlých oknech v partii přízemí otevírá dvojicí arkád s přízedními zděnými pilastry s loubím o dvou valených polích na výsečích. Hladká fasáda je od prtie přízemí oddělena kordonovou římsou s dvojicemi pravoúhlých oken sdružených plochou okenní šambránou, mezi nimiž je umístěno reliéfní štukové zrcadlo přibližně tvaru kvadrilobu, s původně umístěnou nástěnnou malbou. Na úrovni zvýšeného druhého patra jsou umístěna menší čtvercová okénka stejného profilu jednotící šambrány. Meziokenní prostor na úrovni mezipater je pročleněn štukovými rostlinými reliéfy v segmentovém profilu. Fasáda je zakočena profilovanou korunní římsou, nesoucí atikovou zídku s balustrovým parapetem mezi pilířky, nesoucí terakotové odlitky čtyř ženských antických figur v tógách a na koncových kvádrových pilířích pak dvojice amfor. Boční uliční fasáda o celkově deseti osách je sjednocena s členěním hlavní fasády jen v rozsahu dvou os. Objekt je kryt sedlovou střechou v několika úrovních. Přízemní dispozice uchovává v přední části objektu ještě renesanční členění se zadní kormorou vesměs s valenými klenbami na styčných trojúhelných výsečích. Vpravo je umístěna síň s průjezdem do dvora. Složitý stavební vývoj je patrní v dispozici prvního patra s výskytem valených kleneb, české placky i plochých stropů. V komoře v zadní části se uchovala i pozdně barokní štuková výzdoba. Nástavba druhého patra v 19. stol. je dispozičně plochostropá. Hodnotné jsou také sklepní prostory s částečně ještě kamennouvalenou klenbou patrně renesančního založení. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - pálená taška