měšťanský dům

Výrazně exponovaný dvoupatrový dům dvojkřídlé dispozice ve východní linii strany Velkého náměstí. Hlavní průčelí je v partii přízemí otevřeno dvěma poli loubí s valenými klenbami na výsečích. Hladká čelní fasáda je doplněna trojicí zděných čtyřbokých přízedních pilířů, na koruně krytých pálenou krytinou. Nad pohledoě pravou širší arkádou je v ploše zdiva zasazena kovová obdélná pamětní deska, věnovaná památce skladatele a arcibiskupského kapelníka P.J. Vejvanovského. Plošná hladká úprava fasády je horizontálně členěna liniemi kordonové římsy nad loubím a ve vrcholu podokapovou korunní římsou. Převažující vertikální charakter členění zdůrazňuje čtyřosé členění s výškově odstupňovanou velikostí obdélných okenních otvorů. Úzká plošně profilovaná okenní šambrána je v prvním patře doplněna parapetní a nadokenní římsou, v partii druhého patra absentující. V přízemí dochovaná velká siň s valeným zaklenutím na výsečích a navazující novodobě upravené schodišťě. Vlevo od síně umístěna menší místnost s klášterní klenbou bohatého štukového členění. V úrovni prvního patra je dochovaná v přední části prostorná obdélná siň s neckovou klenbou. Nejstarší dochovaná část domu sklepní prostory jsou zaklenuty kamennou valenou klenbou.