kanovnický dům

V sousedství bývalého zpěváckého semináře umístěn jednoposchoďový dům s půdním polopatrem o třech okenních osách v průčelí. Svým založením spadá do let 1693 - 95, kdy došlo k výstavbě řady kanovnických domů na místě středověkých parcel v dnešní ulici Jánské. V přízemí opařena stavba soklem s vrcholovou profilací, z níž vyrůstá vysoký pilastrový řád s vpadlými poli dříků. Ve vrcholu se nachází římsové kladí se střídavými metopami, doplněnými motivem voluty s květinovým terčem a zavěšenou čabrakou. Římsové kladí přiléhá k profilované korunní římse ve vrcholu. Do fasády jsou proražena vysoká obdélná pravoúhlá okna, opatřená okenní šamránou s vytaženými rohy s parapety. Okna v patře jsou doplněna vrcholovým vodorovným předsazeným parapetem. Meziokenní prostor vyplňují štukové rámce s lizénovými poli mezi okny přízemí a prvého patra ve tvaru kvadrilobu a pod okny půdního polopatra obdélného tvaru. Základní podkladová barevnost omítky je na základě průzkumu z konce šedesátých let modrá s bílými vystupujícími aktivními prvky. V přízemí je asymetricky ke kraji posunut hlavní vstup do objektu s pískovcovým ostěním s integrovaným světlíkem, osazeným kovanou mříží, ve vrcholu pak s rovným římsovým parapetem. Nad ním je umístěn deskový erb se znakem kapituly u sv. Mořice v Kroměříži v podobě celé stojící figury sv. Mořice. Kartuš je zdobena ve vrcholu rolverkem s motivem andílčí hlavičky s křídly po stranách. Na bocích je doplněn rolverky v patě pak podložen ovocným festonem. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, dřevo, krytina - pálená taška