mariánský sloup

Jedná se o figurálně architektonickou kompozici sestávající z jednostupňové podnože a dvouetážového podstavce děleného a ukončeného nahoře profilovanou římsovou deskou, figur čtyř světců a vlastního sloupu s hlavicí, na kterém spočívá pozlacená socha Immaculaty, Panny Marie s Ježíškem, v nadživotní velikosti. Dolní rozšířená část podstavce má podobu trnože tvořené kamennými bloky. Vlastní dřík spodní etáže podstavce je flankován pilastry s obdélnými zrcadly ze všech čtyř stran. V horní části podstavce vpředu a vzadu jsou zavěšeny dvě kartuše s arcibiskupskými znaky (erb Karla z Lichtensteinu-Castelkorna a erb Františka kardinála z Dietrichsteichu). Na horních rozích architektury spočívají čtyři postavy světců v nadživotní velikosti – sv. Florián, sv. Roch, sv. Václav a sv. Mořic s kovovými praporci v rukou. Památka je obehnána kovovým oplocením s dvoukřídlou brankou zepředu. V rozích plotu jsou na sloupcích umístěny lucerny. Na zadní straně podstavce dle hist. záznamů nápis: CIVITAS RENOVARI FECIT ANNO DOMINI 1716 Sloup obnoven po moru 1716 a po choleře 1832 (pozlacena socha Panny Marie). Kolem památky původně kamenné zábradlí.