tvrz - tvrziště, archeologické stopy

Výrazná nepravá ostrožna nad Anenským potokem a strží směřující do Štěpánova, na které se nachází čtyřúhelníkovitá stavební dispozice. Tvrz byla fortifikována pomocí mohutního vnějšího valu, za kterým následoval příkop a vlastní obvodová hradba. Na jihovýchodu, jihu a jihozápadě, kde se ostrožna otevírá do volného terénu a kde lze proto očekávat nejmohutnější opevnění, jsou tyto jeho jednitlivé prvky z větší částí zničeny, což má zřejmou souvislosti se zamědělským využítím sousedního pozemku. Fortifikace se nejlépe dochovala na severovýchodě, severu a severoseverozápadě, kde se ještě nyní nacházejí cca 2 m vysoké valy a cca 3 m hluboké příkopy. Podobu vnitřní zástavby lze jen odhadovat, neboť je velmi poškozena recentními zásahy v 19. století, ale není vyloučeno, že byla téměř po celé ploše zastavěna, až na malý prostor v jihovýchodní části.