pomník selského povstání r. 1775

Zřízeno na místě porážky vzbouřených sedláků r. 1775, nyní již zrušeného rybníka. V upraveném parkovém prostředí, na trojúhelném pozemku, přilehlém severně k silnici I.třídy Hradec Králové - Chlumec n. C. - Praha je na umělé travnaté vyvýšenině vybudován pomník na paměť násilného potlačení selského protinevolnického povstání v Chlumci nad Cidlinou. Památník sestává z hranolového, kamennými deskami obloženého soklu, na jehož čelní straně je deska s reliéfním výjevem z idylického venkovského života (znázorňující vlevo odpočívajícího mladíka s kosou, vpravo mladou ženu s děckem v náručí, vypouštějící holubici), dále z užšího hranolového podstavce se žulovým obkladem, na němž je postavena bronzová socha mladého sedláka v nadživotní velikosti, svírajícího v pravé ruce kosu, levou rukou si stíníc oči, zahleděného do dáli .