socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Ve středu obce při hlavní silnici ve směru na Bernartice - st. hranice situována skulptura sv. Jana Nepomuckého (u místní komunikace směrem ke hřbitovu před objektem čp. 63 vpravo). Na kvádrovém soklu zdobeném v čelním pohledu obdélnou páskovou paspartou s liliovými květy, ukončeným hraněnou římsou (v paspartě text : " Obnoveno Léta Páně 1913 " ) posazen kvádrový podstavec. Na podstavci v čelním pohledu v dolení části vročení 1762, s pětiřádkovým textem, po stranách tesané reliéfní vegetativní zdobení, ve spodní části s mušlí, v hoření částí s květy po stranách a středovou rozvilinou. Text na podstavci: " O, heil: / Johanns v. / Nepomuk / bitte Gott / für uns / " Boční strany podstavce s páskovými psaníčkovými paspartami, bez textů. Mohutná konkávní hlavice podstavce s mušlí ukončena přesahující římsou, v čelním pohledu na hlavici segmentovaná pasparta s nápisem " IHS ", po stranách s liliemi, ukončena přesahující římsou. Na plintu socha světce J.N. v podživotní velikosti - 130 cm. Socha světce esovitě prohnutá, mírně disproporční, v lidovém pojetí. Figura v kontrapostu oděna do tradičního kanovnického roucha s přehozenou almucí, uchopený krucifix diagonálně položený na předloktí levé ruky, pravá ruka jej přidržuje. Hlava kryta kanovnickou čapkou, svatozář s pěti šesticípými zlacenými hvězdami. Celková velikost 300 cm, světle hnědý pískovec.