měšťanský dům U Zlatého stromu

Pohledově exponovaný dvoupodlažní dům v jihovýchodní frontě Velkého náměstí. Průčelní fasáda do náměstí je v přízemním parteru otevřena dvěma arkádami loubí, sklenutého dvěma poli valených kleneb na trojúhelných výsečích vrcholově styčných. Lícní strana arkád je doplněna o prostupující čtyřboké pilatry, v přední časti zakončené na koruně loženou pálenou krytinou. Plocha fasády prvého a druhého patra je oddělena pouze plastickým profilem rovného překladu. Čtyřosé dělení dvojice sdružených pravoúhlých oken sjednocující pravoúhlé plošně profilované šambrány. Ostění prvního patra jsou doplněna profilovanou nadokenní rovnou římsou a podparapetní váplní v podobě dvojice lizénových rámů. Šambrány oken druhého patra výškově menších jsou bez nadokenní římsy s profilací parapetů v podhledu. Plocha mezi sdruženými osami je na úrovni prvního patra osazena kovovou pamětní deskou s textovou částí podoby písemné signatury ve spodní polovině ve znění: “ T.A. Tyrš / 1886 - 1932”. V horní polovině s kruhovou plaketou portétního profilu ve středně vysokém reliéfu v bílém mramoru. V ploše druhého patra je pak plastické štukové zrcadlo přibližně kasulového tvaru. Ve vrcholu je fasáda zakončena profilovanou podokapovou římsou, nesoucí nízkou sedlovou střechu s hřebenem vodorovně s uliční čarou. Vnitřní dispozice přízemí je členěno síní vlevo od průjezdu s valenou klenbou na výsečích a v zadní části s komorou a novodobým navazujícím tělesem dvojramenného schodiště z roku 1886. Obdobně sklenuto je téměř celé přízemí. Prostory patra jsou v centrální části sklenuté plackami, jinak valenou klenbou na výsečích. materiál: smíšené zdivo, omítkové vrstvy, krytina - pálená taška