panské garáže

V ulici Na Kopečku naproti býv. panského pivovaru umístěna velká přízemní budova na obdélném půdorysu ve svahu nad Podzámeckou zahradou. Samotná stavba je k ulici obrácena užší stranou s průčelím sestávajícím ze dvou postranních nika v mělkých vystupujících rizalitech. Pravoúhlé rámování nik s profilací je zakončeno rovným překladem s vyloženou římsou. Ve středu mezi rizality je umístěn slepý segmentově zaklenutý oblouk mělké profilace. Hlavní průčelí je završeno rovným zalamujícícm se překladem s výrazněji vyloženou korunní římsou, nad níž se zvedá atiková zídka bez profilace a povrchové úpravy. Po pravé straně od budovy je umístěna vysoká zeď s prolomeným otvorem pro bránu. Brána si ponechává klasické členění s dvířky pro pěší. Stěna hlavní budovy je v nádvorní fasádě členěna třemi dvoukřídlými vraty za sebou, vedoucích do původní prostory panské kočárkárny s dochovanými mohutnými křížovými klenbami na pasech. Přibližně zadní polovina objektu se samostatným dveřním vstupem ze dvora sloužila jako konírny. Prostor s řadou prolomených oken se segmentovým záklenkem je zaklenut vyššími a subtilnějšími křížovými klenbami, svedenými na středové sloupy. Budova byla v 1. polovině 19. století upravěna do klasicistní podoby. materiál: kámen, cihly, kov