měšťanský dům

Pohledově exponovaný dvoupatrový dům trojkřídlé dispozice v jihovýchodním rohu Velkého náměstí při ulici Prusinovského. V blízkosti objektu manýristické radnice a souboru starého pivovaru tvoří výraznou hmotovou protiváhu. Původně středověká posléze barokně přestavěného jednopatrového domu o dvou okenních osách byla kolem roku 1874 zvýšena o druhé patro a rozšířena o přístavbu směrem k ulici Prusinovského. Fasáda domu směrem do náměstí je v přízemí opatřena jedním polem otevřeného a jedním polem zaslepeného loubí. Neorenesanční úprava fasády s hladkou plochou přízemí i pater, dělené profilovanou kordonovou římsou a ve vrcholu vyloženou profilovanou korunní. Celkově čtyřosá fasáda směrem do náměstí je členěny pravoúhlými okenními osami v pohledově levé krajní původní velikosti barokního domu s mělkou plošně profilovanou šambránou, doplněnou rovnou parapetní římsou a vyloženým trojúhelným frontonem v prvním patře, ve druhém pak jen rovnou nadokenní římsou. Otvory jsou osazeny dřevěnými v boční ose trojkřídlými jinak dvojkřídlými kastlovými okny šestidílné osnovy. Původní druhá okenní osa byla přeřešena ve dvě užší okenní osy, jejichž členění se opakuje na nárožním trojbokém rizalitu i bočním křídle do ulice Prusinovského. Okna tří os rizalitu jsou v patře opatřena segmentovým frontonem a ve druhém patře trojúhleným. Na boční šestiosé fasádě se vrací rozvrh členění s trojúhelnými frontony oken prvního patra a rovnými nadokenními římsami druhého patra. V partii přízemí je zachován motiv loubí v podobě vysokých a úzkých okenních otvorů se segmentovým zaklenutí v hluboké špaletě. Na zkoseně straně slouží otvor jako vstup do provozovny a postranní vždy dvě pole jsou upraveny jako výkladce. Na boční fasádě do ulice Prusinovského je ve střední ose proražen pravoúhlý hlavní vchod do domu. Dům je završen sedlovou střechou nad rizalitem zvalbenou. Sklepní prostory i obvodové zdivo původního domu gotického původu. Pohledově levá část domu v rozsahu tří okenních os i s navazujícím nádvorním křídlem z fáze barokní přestavby. Pohledově pravá část s rizalitem a křídlem do ulice Prusinovského z doby kolem 1874.