měšťanský dům

Výrazná dvouposchoďový dům o jednom traktu v severovýchodní frontě Velkého náměstí. Hlavní čtyřosá fasáda je v přízemí otevřena dvojicí arkád loubí a valených klenbách na výsečích. Na čelní straně vymezených třemi přízedními čtyřbokými pilíři s pálenou krytinou na koruně. Hladká fasáda je členěna vysokými obdélnými okny s plochých profilovaných vytažených ostěních s podparapetními lizénovými zrcadly a nadokenními zalamovanými profilovanými římsami, podepřenými v krajních osách hlavním klenákem. V úrovni původně půdního polopatra je fornta malých přibližně čtvercových oken v plochých šambránách. Dřevěné okenní konstrukce jsou pravidelné šestidílné osnovy s pevnými poutci. V ploše parapetního zrcadla pohledově pravé krajní osy osazena pamětní deska černého mramoru s textem ve znění: “ V době ústavodárného sněmu v letech 1848 - 1849/ bydlel v tomto domě/ FRANTIŠEK PALACKÝ/ historiograf království českého/ Svoji k svému a vždy dle pravdy / obnovil okresní stavební podnik v roce 1968” s motivy lipových ratolestí po stranách jména Palackého. V přízemí dochována renesanční dispozice s neckovou klenbou v místnosti vedle průjezdu do dvora a štukovou výzdobou, otevřenou oknem s profilovanou nad i podokenní římsou. Vlevo od průjezdu těleso vrcholně barokního schodiště s kamenným balustrovým zábradlím s patním pilířem s koulí opásanou závěsem. Dispozice prvního poschodí přestavěna s plochými stropy i navazujícím schodištěm do druhého patra. Do dvora přechází jednoposchoďové křídlo po levé straně s dochovanými valenými klenbami na výsečích přízemí, v patře pak rekonstruovaná novodobá dřevěná pavlač.