venkovský dům

Vesnická usedlost ve venkovské zástavbě u průjezdní komunikace po pravé straně ve směru Mostek - Dolní Olešnice. Obytná část domu roubená, zpevněna kleštinami, průčelní štít orientován k jižní straně, mírně předsazený, dělen do dvou polí. Vrchní pole klasovitě bedněno. Spodní pole se dvěma obdélnými okénky, pole uprostřed svisle bedněno, postranní pole též bedněny klasovitě, bednění ve štítu s přelištováním spar. Světnice je roubena, v průčelí se třemi okenními osami v převěných profilovaných šambránách s parapety, okapová strana světnice taktéž se třemi okenními identickými osami. Uprostřed usedlosti na okapové straně vstup do domu jednokřídlými dřevěnými dveřmi zdobenými zrcadly a kazetami, hospodářská část objektu se světničkou v levém traktu usedlosti vyzděna. Zadní štít domu jednopatrový, jednoduše bedněný, ve vrcholu s valbičkou. Směrem do nádvorní části domu přistavěna kolmo k usedlosti roubená světnička k východní straně. Krov sedlové střechy, krokve s bedněním a pokládkou eternitových šablon.