kostel sv. Kunhuty

Orientovaná podélná jednolodní stavba složená z presbytáře s trojbokým odsazeným závěrem, k jehož jižní zdi přiléhá obdélníková sakristie, lodi obdélného půdorysu a mohutné, poměrně nízké hranolové věže předsazené v ose západního průčelí. Na západě se nachází hlavní vstup do kostela - barokní pravoúhlý portál s kamenným ostěním krytý stříškou pokrytou plechem vedoucí do podvěží. Třípatrová věž dále prolomena třemi okny s půlkruhovým záklenkem, umístěnými nad sebou, prostřední zazděné. Tělo věže završují na každé straně hodiny, díky nimž je římsa obloukovitě vypjatá. Jehlancovitou střechu korunuje kovový kříž. Na jihu se k tělu věže pojí do výšky prvního patra schodiště na čtvercovém půdorysu s koutovou střechou, nad ním věž členěna dvěmi okny nad sebou, okno v druhém patře zazděné. Věž na východě bez okna, na severu jako na jihu dvě okna, spodní opět zazděné. Světlo do lodi přivádějí od jihu tři okna se segmentovým záklenkem, pod prostředním zazděný pozdně renesanční portál s půlkruhovým záklenkem. Jeho kamenné ostění zdobí pětice reliéfních růžic. Jižní stěna sakristie prolomena na západě pravoúhlým vchodem, napravo od něj pravoúhlé okno, stejným oknem přiváděno světlo do sakristie i od východu. V ose závěru okno s půlkruhovým záklenkem, na severní straně presbytáře kruhové okno. Světlo do lodi přivádí ze severu trojice oken se segmenovým záklenkem. Stavba horizontálně členěna podnoží vysokou 88 cm a hlavní římsou. Střecha sedlová, nad presbytářem zvalbená. Loď, schodiště vedoucí na kůr, sakristie kryty eternitem, věž a presbytář plechem natřeným načerveno. Presbytář zaklenut pětidílnou lunetovou klenbou mezi pasy, sakristie plochostropá, loď složená ze tří polí zaklenutá plackami mezi pasy, jež dosedají na přízední polopilíře s římsovou hlavicí. Západní část lodi zabírá křížově podklenutá kruchta nesená dvojicí toskánských sloupů. Prostřední pole parapetu je segmentově vyloženo do lodi. Podvěží zaklenuté valeně se styčnými výsečemi. V severní zdi lodi druhotně osazena renesanční kamenná deska s rodovými znaky a iniciálami jmen jejich nositelů: uprostřed Jana Bohuslava Zoubka ze Zdětína (IBZZ), na bocích jeho manželek Anny ze Zástřizel (AZZ) a Kunky z Korotína (KZK). Pod znaky nápis: LETA 1582 ZADRZENI STATKV KVROWSKIHO A NAKLADEM VROZENEHO PANA IANA BOHVSLAWA/ ZAVBKA ZE ZDIETINA NA HABROWANECH KOMORNIKA PRAWA ZEMSEHO WKRABIGER/ NENSKEM KE CZTI A CHWALE BOŽI TOTO STAWENI VDIELANO A VSTAWENO GEST: VTSP. Materiál: zdivo smíšené, hladce omítnuté Kostel postaven v roce 1582 (obvodové zdivo presbytáře a lodi) na místě chrámu neznámého stáří (poprvé se připomíná 1434) - z něj zůstalo jádro pozdně středověké věže. V roce 1798 zaklenuta původně plochostropá loď, upravena okna a vestavěna kruchta. Dříve asi dřevěné zvonicové patro věže nahrazeno zděným, přistavěna sakristie. (Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska. Sv. 2. J-N. Praha 1999, s. 287-288.)