měšťanský dům

Dům se nachází na severní straně náměstí, které se otevírá před zámeckým areálem a na jižní straně do něj zasahuje hmota farního kostela. Dům bezprostředně sousedí s budovou fary, která se nachází nalevo od něj a s níž tvoří souvislou zástavbu. Dům byl původně součástí svobodného dvora zv. Neymanovský, který se koupí roku 1768 dostal do majetku Jáchyma Adama z Rottalu. Později v něm byly umístěny vrchnostenské kanceláře. Jedná se o nárožní, jednopatrovou, čtyřkřídlou budovu se čtvercovým vnitřní dvorem. Hlavní průčelí se obrací do prostoru náměstí a členěno je 11 okenními osami. Fasáda je opatřena podnoží, nad kterou jsou patrné nízké obdélné výklenky, v jejichž středu jsou proražena drobná okénka vedoucí do sklepa. Fasáda je hladká a rytmizována je pouze pravidelně rozmístěnými, na výšku obdélnými okny. Hlavní vstup do budovy je proražen v přízemí ústřední osy fasády. Pravoúhlý vstupní otvor je opatřen jednoduchým lištovým kamenným ostěním, které spočívá na podnoži. Okna jsou lemována novodobými, hladkými, pravoúhlými plastickými šambránami. Mezi okny je na každé okenní ose umístěn úchyt na praporec. V oknech přízemí jsou osazeny kovové empírové okenní mříže. Fasáda je završena profilovanou, vyloženou korunní římsou, pod kterou probíhá vlys, vymezený na spodní části tenkým, dvakrát odstupněným architrávem a v místech okenních os rytmizovaný obdélnými plastickými výplněmi, které dosahují šířky oken. Pravá boční fasáda je čtyřosá a zjevně prošla podstatnějšími novodobými úpravami. V prvním patře se uplatňují čtyři okna, z nichž tři napravo jsou čtvercová a levé krajní obdélné je slepé. Pod tímto oknem je v přízemí patrný zazděný vchod. Napravo od něj se nachází dvě původní obdélná okna a na pravém okraji jedno malé úzké okno. Na fasádě je zachována korunní římsa. Základní plocha fasády je opatřena omítknou světle růžové barvy a šambrány oken, korunní římsa, architráv a plastické výplně ve vlysu jsou zvýrazněny béžovou. Střecha je sedlová zvalbená. Místnosti jsou opatřeny valenými a hřebínkovými klenbami (údaj o interiéru převzat z původního evidenčního listu z roku 1974). materiál: smíšené, hladce omítnuté zdivo; ostění hlavního vstupu: kámen krytina: taška