socha sv. Vendelína

Při vidlici cest v centru obce Kyselovice stojí na soklu socha sv. Vendelína. Vysoký sokl je členěn přízemní podnoží, střední ustupující částí s postranními volutami a mírně vyloženou profilovanou korunní římsou. Přední část střední plochy soklu je mírně předsunuta a doplněna ve středové části kartuší s nepravidelným rokajovým ornamentem, ve středu doplněné plochým nevýrazným reliéfem s motivem trojice krav na pastvě pod oblohou v výraznými mračny ve vrcholu, což má symbolizovat účel ochrany světce. Pod kartuší je umístěn v rytém pravoúhlém poli s konvexně vypnutými rohy nápis ve znění “ 1768/PAWEL HOLO/TIK: USNUL W/ PANE FUNDAT/ TOR TETO STA/ TUGE”. Na přední straně podesty je vyryt letopočet obnovení 1879. Postraní ztlačené vysoké voluty jsou v ploše zdobeny zvonkovitými závěsy a výrazným listenem v ohybu voluty. V zadní ploše soklu je rytý rámec směrem k podestě se zúžující s konvexně vypnutými rohy. Nad korunní římsou pokračuje sokl nízkým nástavcem s vyžlabenou profilací na němž zpočívá vlastní socha. Sv. Vendelín v řádovém rouchu vysokého přepásání pasu a dlouhého pláště s límcem. Stojí ve výrazném kontrapostu s vahou na levé noze a mírně pokrčenou pravou nohou s vytočením střevíce. Statika postoje je narušována celkovým hlubokým záklonem s natočením horní poloviny těla doleva. Opírá se o pasteveckou hůl v levé ruce a pravou rukou na boku přidržuje svazek knih. Spíše uzavřená obrysová silueta je zvýrazněna kloboukem s vysokou krenpou. Těžký šat i plášť dynamizují jen sporadicky vedená zvlnění záhybů s přehozem pláště přes levou paži. Při pravé noze je světcův atribut v podobě dvojice ležících oveček. rozměry: cca 2,40.2,40m, výška 4m materiál: kámen - pískovec