vodovod města Košíř

Soubor zasahuje na dvě katastrální území (Košíře, Zličín) Soubor staveb "vodovod města Košíř" tvoří: - vodojem v Košířích (s pozemky parc. č. 1890, 1891, k.ú. Košíře) - jímací (sběrná) studna (jímací objekt) spolu s drenážní štolou a třemi ventilačními šachtami (s pozemkem parc. č. 324 a na pozemcích parc. č. 674/1, 674/3, 668/31, k.ú. Zličín) Zličínská část vodovodu (na pozemcích parc. č. 324, 674/1, 668/31) byla prohlášena za kulturní památku rozhodnutím MK čj. 2392/1999 ze dne 21.3.2001. Košířský vodojem s pozemky parc. č. 1890 a 1891 k.ú. Košíře a pozemek parc. č. 324 k. ú. Zličín byl prohlášen za KP rozhodnutím MK čj. 36229/2010 ze dne 9.12.2010. Podrobnější popis viz doplňkový list. Vodovod pochází z r. 1905 (plány datovány 1904). Některé další stavební úpravy (např. hloubení studní vyvolané poklesem hladiny spodní vody) trvaly až do r. 1910. Projekt připravila a realizovala pražská firma Karel Kress. Zličínská část: Komplex vodovodu je tvořen štolou s drenážním účinkem, podzemní voda je svedena do sběrné studny, odkud je distribuována do vodovodní sítě. Na trase jímací štoly jso osazeny 3 nadzemní ventilační šachty. Drobný objekt studny je vyzděn ze spárováných lícovaných cihel s ozdobnými profilovanámi římsami a s dochovanými původními ocelovými dveřmi s kovanými ozdobnými prvky osazenými v kamenném ostění. Kruhová jímací studna má průměr 3,0 m, prostor je zaklenut kupolí, v exteriéru zeminou. Drenážní štola v délce 375,0 m je vedena v hloubce cca 4,2 - 5,0 m pod povrchem severního svahu Drahelského vrchu. Je poloelipsovitého průřezu (š 1,0 m, v 1,5 m). Ventilační šachty na čtvercovém půdorysu o výšce 2,0 m jsou rovněž vyzděny z lícovaných cihel. V r. 1999 byly kryty kamennými hlavicemi. V současné době jsou ukončeny stříškou s lepenkovou krytinou. Vodojem v Košířích: Vodojem tvoří vlastní dvoukomorový vodojem se vstupním objektem a druhým zadním vstupem. Na přední straně předstupuje terasa se schodištěm. Hlavní průčelí je pojato neorenesančně. Fasáda je tvořena režným cihelným zdivem s uplatněnými kamennými architektonickými prvky. Na nárožích je zdobena plastickou bosáží a zakončena římsou s pásem vlysu a profilovanou korunní římsou. V hlavní ose průčelí je umístěn pravoúhlý vstup s profilovanou šambránou, nástavcem s letopočtem 1905 a trojúhelným frontonem. Nad portálem pod římsou deska se znakem Košíř, ve vlysovém pásu římsy nápis: VODOJEM MĚSTA KOŠÍŘ. Před hlavní průčelí je předsazena terasa s poprsní zdí a schodiště s kamennými pilířky a balustrádou. Vstupní dveře s dekorativními kovovými závěsy. Zadní vstup je nižší, z režných cihel, s kamenným ostěním vstupního otvoru a kamennou nárožní bosáží. Vlastní vodojem je kryt travnatým povrchem s několika cihelnými větracími komíny. Interiér se dvěma souběžnými nádržemi je zaklenut valenými segmentovými klenbami, ve vstupní části dvě příčně položené půlkruhové valené klenby. Pod vstupní částí je šachta s čistícím, rozváděcím a přepadním potrubím. Mezi oběma komorami vstupní části je kamenné ostění s dveřmi.