kostel sv. Bartoloměje

Na návrší, v okrajové části obce, umístěn v ohrazeném okrsku hřbitova farní kostel sv. Bartoloměje. Orientovaná jednolodní stavba na obdélném půdoryse je v průčelí doplněna mělkým rizalitem vloženého věžního tělesa, které nad atikovou římsou vystupuje v rozsahu zvonicového patra z hmoty lodi. Hlavní trojosé průčelí je vymezeno přízedními pilastry vysokého řádu, rámující tři lizénová vpadlá pole. Pilastry jsou umístěny na oběžné přízední podnoži s profilací a výškově odstupňované patkou, hladkým dříkem a římsovou hlavicí. Nad vyloženou zalamovanou profilovanou korunní římsou se zvedá nízká atiková zídka s plošnou profilací lizénových rámů, nad níž pokračuje zvonicové patro věže, flankované krátkými tvarově modifikovanými křídly volut. Zvonicové patro je opatřeno nárožními pilastry s patkou a hlavicí, zakončenou profilovanou korunní římsou. Na třech stranách se zvonice otevírá velkými pravoúhlými okny se segmentovým záklenkem kamenného ostění s konzolkami. Nad okny jsou osazeny kruhové ciferníky hodin. Ve středové ose průčelí je v přízemí hlavní vchod s kamenným pravoúhlým ostěním a odsazeným trojúhelným ořímsovaným frontonem. V patře nad ním je velké kostelní okno, rámované pilastry s rovným překladem a segmentově vyklenutou římsou v suprafenestře, opatřeným i parapetní návojovou římsou, plošně profilovanou s motivem kapek. Boční dvě okenní osy jsou v přízemí doplněny mělkými nikami s profilací na nízké podestě s plošnou profilací ostění, ve vrcholu s odsazenou segmentově prohnutou návojovou římsou. V hloubce nik jsou umístěny krychlové pravoúhlé podnože. Nad nikami v ose jsou umístěna pravoúhlá obdélná okna v hladké šambráně se segmentovou návojovou římsou a parapetem s profilací konzol. Fasády boční stěn lodi jsou členěny velkými lizénovými rámy na vysoké oběžné podnoži s celkem čtyřmi okenními osami. Okna jsou pravoúhlá se segmentovým záklenkem pravidelného osmidílného členění, ve vrcholu s plasticky provedenou částí ostění, zavěšeném na vrcholovém klenáku pod lištou lizénového rámu. V první okenní ose jsou pouze přízemní pravoúhlá obdélná okna. Na hlavní loď se napojuje mírně odsazený obdélný presbytář se zaoblenými hranami rovného závěru. Boční stěny jsou pak pročleněny jednou okenní osou obdobného tvarového pojetí oken jako v lodi. Na severní straně je k presbytáři připojena přízemní sakristie na obdélném půdorysu s vchodem na severní straně, trojosou delší stranou a jednoosou kratší. Hladká fasáda je členěna podmazávkou a podokapní římsou. Pravoúhlá přibližně čtvercová dvoukřídlá šestidílná okna v hladké pravoúhlé šambráně jsou tvarově shodná, na západní straně je malé pravoúhlé okénko se segmentovým zaklenutím v hluboké špaletě. Kostel je završen sedlovou střechou , nad závěrem zvalbenou, obdobně i sakristie. Věž nese cibulovou báň s otevřenou kaplicí. Hřbitovní okrsek je obehnán zděnou zídkou ze smíšeného zdiva se špricovanou hrubou omítkou, na koruně s loženou břidlicovou krytinou. Nepravidelně vedená zídka kopíruje terénní rameno terasy. Na severovýchodě je včleněna do zídky přízemní přibližně obdélná budova býv. karneru s odsazeným závěrem. Fasáda trojosého průčelí je členěna plošnými lizénovými rámy se seříznutými hranami, ve střední ose s pravoúhlým vchodem, po stranách pak se zazděnými, původně pravoúhlými okny se segmentovým záklenkem, nyní mělké rovně zakončené niky. Nad oběžnou korunní římsou se zvedá vysoký atikový štít s ostře zalomenou vrcholovou profilovanou římsou. Ve středu pole je malé obdélné střešní okénko. Boční hladké fasády jsou pročleněny oválnými okny. Objekt je zastřešen sedlovou, v závěru zvalbenou střechou s břidličnou krytinou. Před průčelím kostela je hlavní kovaná brána s postranními pilíři a přístupovým schodištěm s celkem jedenácti schodišťovými stupni. Na klenbě se nacházejí nástěnné malby od kroměříž. spof. Adolfa Hellera z roku 1933 s náměty Nanebevzetí Panny Marie a v presbytáři se čtyřmi obrazy sv. Cyrila, Metoděje, Václava a Jana Nepomuckého. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, hladké omítky, krytina - plech, břidlice