kostel sv. Kateřiny

Přibližně v centru obce volně umístěna orientovaná jednolodní stavba s příčnou lodí a připojeným presbyteriem, na severní straně sakristií a v průčelí s věží. Fasáda věže je členěna několika kordonovými římsami na celkem čtyři úrovně. Přízemní část je na osu prolomena hlavním vchodem se segmentovým záklenkem, nad nímž je umístěna úzká trojúhelná nápisová deska se sekaným majuskulním textem obdélného tvaru, doplněným po stranách a ve vrcholu rolverky s florálními motivy. Obsahuje text ve znění : KE CTI A CHWALE BLAHOSLAWENE ANNE SWATE/ NAKLADEM UROZENEHO PANA ARKLEBA Z WICKOWA/ ANA PRUSINOWICICH TATO WIEZE STAWENA/ A KOSTEL OBNOVEN LETA PANE 1601. Na severní straně je věž otevřena vysokým oknem se segmentovým záklenkem, na jižní straně přiléhá schodišťová oválná věžice s bočním vchodem a třemi malými obdélnými okny. Nad nimi v jednotlivých patrech nad kordonovými římsami jsou nejprve jedno, dále pak sdružená okna se segmentovým záklenkem s vyšší úrovní větší se souborným pravoúhlým ostěním. Ve vrcholu jsou na každé straně trojúhelníkový štít s přerušeným spodním břevnem a vloženým kruhovým hodinovým ciferníkem. K věži přiléhá krátká hlavní loď, jejíž jižní i severní strana je členěna třemi okenními osami s úzkými velkými okny segmentového klenutí v širokých ven otevřených špaletách. Osy jsou odděleny vystupujícími přízedními opěrnými pilíři, výškově odstupňovanými s kamennými vrcholovými deskami. K lodi se připojuje nižší krátká příčná loď o vystupující o jednu okenní osu s postranními stěnami, členěnými čtveřicí přízedních pilířů vysokého řádu na patkách bez hlavic ve středu na jižní straně s bočním vchodem a velkým oknem ve špaletě nad ním, opakujícím se na severní straně. V atikovém štítě je osovost fasády redukována do dvojice mělkých vpadlých rámovaných polí. Součástí příčné lodi je i krátký presbytář s půlkruhovou apsidou v závěru s trojicí vysokých úzkých oken ve špaletách samostatného zastřešení a doplněné ve vrcholu štítové zdi jednoduchou pilířovou zvonicí s křížkem. Na severní straně svírá boční rameno příčné lodi s presbytářem patrovou sakristii na obdélném půdorysu s dvojosým členěním delší strany a jednosým na kratší straně. Hladká fasáda je členěna kordonovou mezipatrovou římsou a korunní profilovanou římsou. Kratší strana je v přízemí doplněna mělkým přístavkem s prolomeným vchodem. Okna pravoúhlá bez okenních šambrán. Na jižní boční fasádě jsou v přízemí přisazeny renesanční náhrobníky od hlavního vchodu neurčený náhrobek členky rodu pánů z Víckova s neúplným v gotické minuskule provedený nápis ve znění: (Letha Panie 1) 5.35 we Cztwrtek den Sw. Wolffganka pany/ ......./dokonala gt wiek (ziwot)a swiho jejyz dussy Pan Buoh mi(lostiw byti racz). Následuje fragment dvojice bočních nápisových lišt s částmi středového pole náhrobku Arkleba z Vískova s nápisem v gotické minuskule ve znění: tuto lezy Pan Arkleb Zwickowa - / A Na Prusinowi/ czych ........ (1)51. (roku 1517). Následuje Již plně renesanční náhrobek Přemka z Víckova (+1561) v horní polovici s umístěným v kartuši frakturovaným nápisem ve znění: Letha panie (1) .5.6.1. w.U/terey po S. Wawrzinczi Do/konal jest ziwot (s)wuoj Uroze/ny a Stateczny (r)ytirz pan/ Przemek z (Wi)ckowa ana/ prusynowic(i)ch Podko/morzy Mark(g)kraby Mo/rawskeo kte(r)yz dobru k/ panu bohu nadieji mi/ l jehozto du(ss)y pan Buoh/ racz milosti(w) byti. ame. Poslední je na boční stěně ramene příčné lodi osazen společný náhrobní kámen bratrů Jana (+1501) a Onše z Víckova (+1526) napříč rozpůlený s nápisem v gotické minuskule ve znění: Tuto lezi Pan/ Jan a Pan On/ess Bratrzij Wlast/nij Synowe Pana/ Arkleba z Wiczkow/ a Pani Katerziny z/ Zastrzizl: Pan Jan/ umrzel letha. IM VC./prwne A Pan Oness/ letha IM. VC XXVZO, Ae. Interiér kostela je členěn přízedními pilastry na průběžné podnoži s hlavicí ve vrcholu s profilovanou korunní římsou s valeným klenutím. Obdobně je zaklenuta sakristie, kromě podvěží s hřebínkovou klenbou. Na vrcholu věže je osmiboká stanová střecha s podvalky, nad lodí sedlová v závěru nad kněžištěm zvalbená. Původní hřbitovní okrsek si podržel z velké části na západní a částečně severní straně původní ohradní zídku s prolomenou přístupovým schodištěm s dvanácti schodišťovými stupni před průčelím. Pohledově vpravo od schodiště je zídka opatřena dvěma přízedními pilířky, doplněnou sekundárně osazeným fragmentem náhrobního kamene, pravděpodobně ženské členky rodu pánů z Víckova s čitelným kolčím štítem s motivem péřové koruny. Na pravé straně od schodiště je původní neomítnutá zídka z lomového kamene s novodobou dozdívkou. V původní zídce je sekundárně osazen nejprve fragment pravděpodobně původního hlavního portálu z roku 1601, dále před zídkou volně ložený fragment profilace ostění. Další část profilace ostění je pak osazena na betonovém základě v líci novodobé dozdívky úseku na severní straně. materiál: smíšené zdivo, kámen- pískovec, krytina - břidlice