dům

Patrový zděný dům protáhlého obdélného půdorysu se sedlovou střechou, rozšířený k jihu o mohutný rizalit s loubím nesoucím obytnou terasu. Je přístupný ze severu, z prostoru bývalého nádvoří. K císařské silnici se obrací dvouosým štítovým průčelím završeným polovalbou střechy. Na průčelí navazuje k severu ohradní zeď dvora s torzem pilíře brány. Fasády domu jsou dnes hladké, téměř nečleněné, rytmizované pouze okenními a dveřními otvory. Základní architektonický aparát je omezen na fabionovou korunní římsu a bíle malované pasparty otvorů. Okna přízemí jsou opatřena historizujícími kovanými mřížemi. Na severní fasádě je jediným plastickým prvkem zděný omítaný portikus dveří směřujících ke kaplovému výklenku a na schodiště do patra. Na jižní straně domu je loubí, s režným cihelným povrchem, členěným betonovým pásem v úrovni stropní desky a s režným kamenným soklem, který přebíhá i na východní stěnu vlastního rizalitu. Novějším prvkem je rampa s dřevěnou pergolou u vnějšího vstupu do prostor záchodů v západním díle přízemí stavby. Omítka fasád je středně hrubá, stříkaná, šedé barvy, pouze kolem otvorů jsou úzké hlazené pasparty. Pod mladšími vrstvami je na několika místech jižní fasády patrná nejstarší povrchová úprava, vápenná omítka s proškrabávanou psaníčkovou rustikou – sgrafity. Okenní otvory mají různé velikosti a formáty, v principu ale byly původně v obytných prostorech sjednocené, s výškovými obdélnými formáty, v patře trochu větší než v přízemí. Okna hospodářských prostor byla menší, ležatě obdélná. Výplně oken jsou osazené do špalety, dvojité, dvoukřídlé, kastlové, dovnitř otvíratelné, pocházející ze 40 – 50. let 20. století. Dveře ve fasádách jsou novodobé, s výjimkou dekorativních vstupních dveří osazených ve výše zmíněném portiku. Dispozice domu je dnes čtyřdílná, dvoutraktová, v místě rizalitu v přízemí v podstatě dvoutraktová. Jádrem je trojdílný patrový renesanční objekt se světnicemi ve východním dílu, síněmi a kuchyněmi ve středním dílu a komorami nebo dalšími světnicemi v dílu zadním. Na třetí/zadní díl navazuje na západě mladší, barokní čtvrtý dispoziční díl, který je v přízemí zcela samostatný, přístupný z exteriéru, v patře pak je připojen ke třetímu dílu. Dvoutraktové řešení, které bylo v nejstarším jádru užito pouze ve středním dílu, bylo později z komunikačních důvodů užito i v celém třetím a čtvrtém dílu a formou vložených nenosných příček nakonec i v dílu prvním, světnicovém. Podsklepen je pouze mladší jižní rizalit. Sklep byl patrně původně přístupný z vnějšku, dnes se do něj vstupuje druhotně proraženým otvorem v jižní stěně černé kuchyně v přízemí. Prostory prvního a druhého (středního) dílu renesančního jádra jsou v přízemí klenuté stlačenými valenými klenbami. Ve velké světnici je klenba založena na mohutných přízedních pilířích a má dvě dvojice styčných trojúhelných výsečí. Klenba síně má jedinou pětibokou výseč nad otvorem vstupních dveří. Klenba kuchyně výseče nemá, při východní stěně je však prolomena částečně dochovaným ústím dymníku, do kterého je vezděn mladší tahový komín. Klenuté je také přízemí čtvrtého dílu – stájové segmentové valené klenby do traverz. Ostatní prostory jsou plochostropé. Otvory oken a dveří jsou z naprosté většiny v tradičních místech a mají klasické hluboké zední niky s rozevřenými špaletami a segmentovými záklenky. Výjimku tvoří otvory v jižním rizalitu a v patře čtvrtého dílu, kde mají niky rovné překlady. Zajímavé jsou otvory dveří ze vstupní síně přízemí do obytných prostor prvního a třetího dílu, které mají v podstatě kolmé špalety a záklenky ve tvaru ostře lomeného oblouku. Dům má jednoduchou sedlovou střechu s malou polovalbou nad východním štítem. Stejným způsobem je zastřešen i rizalit. Jeho střecha má trochu menší sklon a napojuje se na hlavní střechu kolmo. Střechy jsou kryty pálenými taškami bobrovkami, kladenými dvojitě, na řídké latění. Krov hlavní střechy je hambalkový, s dvojicí stojatých stolic, založený na redukovaném patním roštu s vaznými trámy pouze v plných vazbách. Ostatní vazby jsou založeny na krátčatech čepovaných do trámových výměn. Krov je nezávislý na stropní konstrukci patra. Je vyroben z tesaných trámů. Krov rizalitu je vaznicový, se dvojicí stojatých stolic, dvojicí patních vaznic, kleštinami v plných vazbách a s převislými konci krokví. Je vyroben částečně z tesaného a částečně z řezaného dřeva.