krucifix

Původní pozdně barokní příž umístěný ve spodní části protáhlé obdélné návsi obce Přílepy. Výškově odstupňovaný sokl je členěn profilovanou podnoží a navazujícím nástavcem s postranními volutovými křídly, ve vrcholu zakočený vyloženou profilovanou zalamovanou římsou. Čelní strana soklu je osazena deskovou erbovní kartuší aliančního znaku majitelů panství. Heraldicky vlevo se znakem hraběte Jana Rudolfa Komínka z Engelhausu v půleném poli heraldicky vpravo s figurou věže a vlevo figurou půlorlice. Vpravo je znak jeho manželky hraběnky Maria Sylvy della Fosse s nakoso kladeným břevnem s figurou kotvy, v postraních pak figurami květů. Plasticky bohatá rokajová kartuš je v klenotu doplněna hraběcí pětihrotou korunou. V dolní části po stranách je dvojice číslic dávající souborně letopočet 1764. Profilovaná římsa v přední části zalomená nad volutovou konzolou nese trojici světeckých soch výrazně podživotní velikosti. Ve středu se sv. Janem Nepomuckým klasického ikonografického pojetí s gestem žalu, flankovaným vlevo figurou sv. Vendelína v pastýřském oděvu s kloboukem, holí a symbolem ovce u pravé nohy. Napravo je pak umístěna socha sv. Huberta v kněžském rouchu s krucifixem a nádobou s vodou. Mezi sochami pokračuje architektura kříže čtyřbokým nástavcem s patkou a hlavicí, plošně členěný lineárními lizénovými rámy se segmentově vypnutými horním a dolním břevnem, na níž dosedá vlastní těleso kříže s prověšeným korpusem Krista pokrčených a k sobě natočených kolenou. Hlava se předklání k pravému rameni. Výrazným modelačním momentem je zejména partie drapérie bederní roušky. rozměry: sokl cca 0,8 . 0,4 m, výška cca 3,5m materiál: kámen - pískovec