socha sv. Jana Nepomuckého

Před hlavním průčelím fary v Rajnochovicích na protější straně přilehlé komunikace umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Socha světce je umístěna na výškově profilovaném soklu v linii vzrostlých lip výrazně zapůštěném v terénu, vlivem navýšení úrovně probíhající komunikace. Na výraznějí profilované patě je umístěno čtyřboké obdélné tělo soklu s pozvolným mírně konvexním prohnutím stěn, které jsou plošně zdobeny sekanými lineárními rámy s konvexně probranými kouty s absencí pravděpodobně dříve umístěného textu. Sokl je ve vrcholové části završen výrazněji vyloženou a profilovanou římsou. Socha světce stojí na nízké profilované podnoži. Sv. Jan Nepomucký je ztvárněn v ustáleném ikonografickém pojetí kanovnického trojdílného oděvu s biretem na hlavě. Postava je podána ve výrazném kontrapostu s vahou na pohledově pravé noze a v koleni pokrčenou a mírně do strany vysunutou levou nohou. Horní polovina těla se mírně naklání nad pravý bok. Probíhající diagonála je zakončena mírným předklonem hlavy s pohledem orientovaným na v pravici držený krucifix s korpusem Krista. Levá ruka po zápěstí chybí, ale pravděpodobně držela palmovou ratolest s ohledem na uplatňované kompozice. Hmotově odlišená kvalita materiálů jednotlivých částí oděvu se projevuje v charakteru záhybů a četnosti, odrážející pohyb partií těla i protisměrného zhybnění vlivem vnějších povětrnostních podmínek, podtrhující dynamický vzhled jinak poklidného výrazu světce. materiál: kámen - pískovec rozměry: sokl cca 0,5. 0,5m, výška 3,5m