socha sv. Jana Nepomuckého

Před farním kostelem v centru obce Roštín je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Vrcholně barokní socha světce ustáleného ikonografického pojetí je upevněna na výškově odstupňovaný sokl na dvoustupňové podestě. Patní část soklu krychlového profilu se splávkem ve vrcholu, přechází v hranolový dřík s konvexním zhybněním spodní čtvrtiny rozsahu a ve vrcholu je zakončen profilovanou římsou, nesoucí podnož sochy. Na čelní straně středové části soklu je v ploše sekaný lineární rám s ujmutými kouty a vploše majuskulním nápisem ve znění: “ S IOANES NEPOMU CENEI ORA PRO NOBIS 1728” Sv. Jan je podán tradičně v trojdílném kanovnickém rouchu v podživotní velikosti výrazného kontrapostu s vahou na levé noze a s vytlačeným kolenem pravé nohy. Pohyb se odráží v esovitém prohnutí s vysunutím pravého ramene. Hlava mírně zakloněna s pootočením k pravému rameni vzhlíží vzhůru. Pravicí přidržuje opřený krucifix s korpusem Krista na pravém předloktí a levicí uchopuje spodní břevno kříže. Hlava s plnovousem a kadeřemi je kryta biretem s hvězdnou gloriolou. Oděv je prodchnut výraznějším dynamickým zhybněním s patrným drobnopisným podáním v částech struktury krajkových bordur jednotlivých částí oděvu. rozměry: sokl cca 1,8 . 1,8 m, výška cca 2,5 m materiál: kámen - pískovec, kov