venkovský dům

V prostoru původní zástavby obce Rusava, podél hlavní komunikace s dvorkem v přední části, situovaná roubená chalupa stavení se stodolou. Čtyřstranně hraněné kuláče na sraz s rybinovým spojem bez zhlaví, jsou v mezerách omazány. Vnitřní dispozice je dělena ve středu vstupní síní s pravoúhlými dveřmi v zárubni, z níž je vlevo přístupna jizba s novějšími kachlovými kamny a reliktem pece. Zachovala se slepá dřevěná podlaha s upravovaným trámovým stropem. V zadní části oddělena od síně se dochovala černá kuchyň, dnes upravena na sklad dřeva. Vpravo od síně umístěna komora je upravena s prolomeným stropem. Část vnitřních stěn je kryt na rákos s finální omítkou. Okenní výpně v delším průčelí čtyřtabulková, patrně novější. materiál: dřevo, omítky, krytina - eternit, břidlice