venkovský dům

V prostoru původní návsi obce Rymice situované přízemní stavení typu hanáckého domu s patrovou komorou. Objekt vyzděný z vepřovic s vápennou omítkou je kryt doškovou krytinou s charakteristickým zlomem nad komorou. Hlavní průčelí do ulice o celkově šesti osách je prolomeno v pohledově levé krajní ose segmentově zaklenutými vraty průjezdu do dvora. Následující tři osy jsou prolomeny pravoúhlými okny jednoduché dvoukřídlé šestidílné osnovy. V druhé ose zprava je prolomen pravoúhlý vchod a krajní a horní dvě levé osy prosvětlují malá obdélná okénka komor. Vnitřní dispozice je členěna komunikačními osami průjezdu a průchozí síně, z níž je vlevo přístupna komora i do patra s podsklepením a vpravo pak pozměněnou dispozicí světnice a kuchyně. materiál: vepřovice, dřevo, krytina - došek