výklenková kaplička

V katastru obce Rymice části Na Újezdě umístěna při polní cestě poklona. Zděná cihlová stavba na obdélném půdorysu je umístěna na sypaný základ. Výškově je členěna nízkou průběžnou přízemní podestou s nárožní přofilací přízedních pilastrů bez hlavice ve vrcholu. Čelní strana je otevřena hlunokou nikou se segmentovým záklenkem. Zbývající tři strany jsou pročleněny mělkými lizénovými rámy. Plocha stěn je ve vrcholu ukončena segmentově vynutou podstřešní římsou na všech čtyřech stranách. Poklona je kryta původně pálenou krytinou s hřebenáči, novodobě nevhodně vyspravovanou betonováním na kupoli ve vrcholu s kovovou armaturou latinského kříže. Výklenková nika je opatřeny rovným vyloženým parapetem a pozůstatkem pevného kovového rámce od prosklených dvířek. Ve vnitřní ploše niky se dochovaly stopy polychromovaných omítkových vrstev odstínů hnědé barvy. V profilaci podstřešní římsy dochované stopy modré omítkové vrstvy. rozměry: cca 0,8 . 0,8 m, výška 2,5 m materiál: cihlové zdivo, kov, omítkové vrstvy, krytina - pálená taška