zvonice

Drobná dominanta centru obce Troubky, jež je současně významným pohledovým a orientačním bodem. Čtyřboká hranolová věžice na půdorysu čtverce je opatřena hladkou vápennou omítkou fasády, plasticky zvýrazněné velkými lizénovými rámy. Plasticita povrchu je zvýrazněna špricováním omítkových vrstev v ploše vnitřních polí rámů. Na hlavním průčelí stavby je osově proražen pravoúhlý vchod s pískovcovým ostěním plošné profilace, osazený dvoukřídlou dveřní konstrukcí z masivu. V ose nad vchodem je zvonice otevřena obdélným pravoúhlým oknem se segmentovým záklenkem v hluboké špaletě. Ostatní strany zvonice jsou otevřeny kruhovými okny na úrovni přízemí, v patře pak obdobnými obdélnými okny segmentového zaklenutí. Podstřešní profilované průběžná římsa nese cibulovitou báň s otevřenou lucernou, makovicí a latinským křížem ve vrcholu. materiál: smíšené zdivo, omítky, krytina - plech